Aktuelltarkiv 2007-2015
Gulmåras Eld 312
Vår egenuppfödde hingst Gulmåras Eld står till avelstjänst säsongen 2019.

God jul!
Så har ännu ett år gått, tiden går fort när man har roligt!
Från oss alla till er alla - GOD JUL och gott nytt år!

Sista premieringen för i år
Årets sista premiering i Gånarp var vikt till att få till en stamboksföring för Backatorps Wissla och den fick vi till med bravur.
Passade även på att visa Gulmåras Line, föl till Nutella efter Fjelltor, för SSFF:s fölchampionat och så fick Gulmåras Quling, Aprilias ettårige son e. Brijol, följa med för lite social träning. Är jättenöjd med bådas uppförande och deras poäng var nog precis vad de förtjänade för dagen. Line överbyggd och hade svårt med gångarterna och Quling ska växa i kostymen. Blir säkert jättebra för båda två.
Gulmåras Line * 2018 e. Fjelltor 303 u. Höjgaards Nutella 3591
"Feminin, god rastyp. Vackert huvud, ngt lågt ansatt hals med god längd. Djup bog med bra vinkel,välvinklat kors.
Välbenad från sidan, relativt korrekt, obetydligt tåvid v fram. För dagen ej helt regelbunden skritt. Lätt ngt kort trav".

8-8-8-7-7-=38 p
Gulmåras Quling * 2017 e. Brijol D780 u. Aprilia Frö 3522
"Något kvadratisk, välutvecklad med god ras- och könsprägel. Vackert huvud, ngt brett ansatt hals med god resning, brant bog, spänd rygg, välformat kors. Något finbent med långa skenor, tät, tåvid höger fram. Bogfri skritt med god steglängd. Taktmässig lätt trav, utvecklingsbar".
8-7-7-8-8=38 p.
Backatorps Wissla, som Marita under vår och sommar utbildat i ridningens ädla konst, gjorde ett mycket väl utfört ridprov.

Bruksprov med Gulmåras Eld

© Pernilla Hägg
Efter många förberedelser och träningar så var det äntligen dags att avlägga examen för Gulmåras Eld 312 under hingstpremieringen
på Grevagårdens hästsportcentrum.
Dagen började med besiktning hos veterinären som kollar att hästen för dagen är frisk och så mäter man höjd, skena och runt bröstkorgen. Eld mätte 138 cm, 19,5 cm, 175 cm.
Därefter var det dags att lösgaloppera och Eld vet precis vad som ska göras så vi behöver inte driva.
Lite paus och sedan dags att ställa upp för domaren för exteriör visning och visa för hand i skritt och trav. Så fokuserad och följsam så det är ett nöje att springa honom!
Då detta var gjort var det dags för bangång inför körprov. Man kan göra ridet, kört eller båda om man vill, men vi har fokuserat på körningen. Lite bökig bana eftersom den låg inne i en skogsdunge med massa sten att köra över. Jag var lite nervös eftersom jag inte gjort detta förr och man vet aldrig hur de ska reagera, Eld har haft lite svårt att stå still i halterna.
Min groom Annelie och jag hade bestämt att vi skulle åka båda, men då vagnen var väldigt tung så fick hon bistå mig från marken.
Inte helt stilla i nedförhalten men satte ryggningen fint och totalt så gick det bra, trots kusk tappade töm då vi spände för.
Betyg 78778, snitt 7.4.
Då detta är över och man pustar ut och hoppas det ska bli godkänt så ska hästens visas på hårt underlag i skritt och trav. Därefter sammanträder domarna och väntan börjar.
In på ring och när de då säger vidare till final då vet man att vi klarat det.
Så jäkla skönt!
Poängen för exteriör blev 88897p. Galoppen fick 8 och på temperamentet blev det 9. Lite snålt på trav tycker jag då han har ett fint hasarbete med bra påskjut.
Tack till alla som hjälpt mig och ett stort tack till Annelie Andersson som hjälpt mig med körningen.

Triss i klass 1-ston!
I dag har vi varit på premiering på Bollerup med de unga flickorna.
Först ut var ettåriga Fjellstjerna och hon skötte sig galant trots en massa elaka flugor. Fina poäng som bådar gott för framtiden.
Sedan var det 2-års stonas tur och Gulmåras Tuva fick höga poäng som förpliktigar inför nästa år, inte alltid så lätt att leva upp till men vi hoppas att vi kan matcha det då.
Kildegaards Silva, som visades av Xenia, fick också bra poäng och hon ska bara växa i sin kropp lite till.
Silva är såld och tillhör numera Maria Selberg i Boden, men ska stanna i Skåne hos Gulmåra som foderhäst ett tag framöver.
Så glad och nöjd med dagen och alla som hjälpt till.


Fjellstjerna *2017 (e Fjelltor u Erna)
"Feminin välutvecklad, harmonisk av mindre slag. Vackert huvud. Välformad hals med god resning. Välvinklad bog med gott djup.
Väl sluten bål. Välformat kors. Harmoniskt benad. Välmarkerade ledgångar. Rättställd. Energisk skritt med god steglängd.
Taktmässig ngt kort trav. Markbunden bak."

8-8-8-8-7= 39 poäng.

Gulmåras Tuva * 2016 (e Ninjar u Isa Skovå)
"Feminin. Välutvecklad. God rastyp. Vackert huvud. Bra framparti. Välutvecklad manke. Ngt lång men välmusklad länd. Långt kors. Tillfredsställande grovlek. Relativt korrekt. Bogfri ledig skritt med utmärkt steglängd. Taktmässig elastisk trav."
8-8-8-9-8=41 poäng.

Kildegaards Silva * 2016 (e Trollfin u Flintegårdens Kathrine)
"Feminin. Välutvecklad. Mycket god rastyp. Vackert huvud. Välansatt men kort hals. Brant bog. Gott djup. Välmusklat kors. Något finbent. Något tåtrång höger fram. Bogfri skritt med utmärkt steglängd. Taktmässig trav med god spänst och mekanik."
8-7-7-9-8=39 poäng.

Sportkörning i storstan!

Dressyr.

Nöjda efter avklarat program.

Påselning inför nästa moment.

Koner och bollar överallt...

Inte en enda boll föll ner!

Ett av maratonhindren, med spektakulära Turning Torso i bakgrunden.
Tidig lördag morgon gav vi oss iväg till Ribersborg i Malmö för att tävla med Aramis i körning, hans andra start i denna gren.
Väl framme ska allt lastas av och kollas in och Lena, vår hästskötare för dagen, tog hand om Aramis medan groom Annelie och jag förberedde och klädde oss för dagens första gren, som var dressyr. Vi startade utifrån banan så ingen koll på dressyrstaket fick vi och Aramis tyckte bokstäverna var äckliga och skyggade lite, men andra halvan av programmet gick han riktigt trevligt, så bra att det blev vinst i detta delmoment!
Efter bangång och lunch i den fina parken intill havet (100 meter till vattnet!) var det dags att starta i maraton och där var precisionen det första hindret och i det körde vi en fin nollrunda. Övriga hinder klarade vi också av, de bestod av tunnor och fyrkanter i trä som man skulle köra genom ett visst antal portar för att vara godkänd. Alla resultat från de olika momenten räknas på slutet ihop och då ser man vem som vunnit totalen. Länge låg vi etta men slutade på en fin andraplats. Så nöjd med hästen som verkligen skötte sig och tack till mina medhjälpare, utan dem hade det inte gått att genomföra en sådan här tävling.
Lena lyckades dessutom fotografera det hela.
(Hästskötaren och groomen vill tillägga att kusken också skötte sig jättebra!)

Säg hej till lille Kanel!
En liten kille såg världen den 23/5 och har blivit döpt till Gulmåras Kanel.
Mamma till den lille är Åsvild 3482 och pappa är Fjelltor 303.
Denne lille nyfikna sötnos är kelig och rar från födelsen och kommer att bli en lika stor personlighet som sin mor.

It´s a girl!!!

Det händer inte allt för ofta att det föds stoföl här hos oss.
Men minsann så fick Höjgaards Nutella en fin dotter - Gulmåras Line - den 22 april. Pappa till tösabiden är Fjelltor 303.


Sportkörningsdebut för Aramis
Annandag påsk bjöd på ett härligt lite kyligt vårväder när vi gav oss av till Revinge för att starta Gulmåras Aramis i hans första fullständiga körtävling vilket innebär en clear round för hans del. Har varit lite orolig då han reagerat på hästar som kommer för nära bakifrån och lite andra konstiga spöken och man vill ju ge dem en bra första upplevelse.
På plats tog Xenia honom på en promenad bland alla terränghindren som finns där tävlingen hölls, så visste vi vad han tyckte om det hela innan vi spände för.
Lugn och fin så då spände vi för, för att göra det första delmomentet som är dressyr och trots att jag kunde (hepp!) programmet så körde jag fel och fick 5p straff i avdrag, men 66,5 straff för vår allra första körda runda känns bra.
Nästa moment var precisionskörning och det har Aramis provat en gång innan på vårt KM, så några bollar ner och överkörd kon kändes som en bra runda.
Efter lunch och en lång promenad för mig och min groom Annelie, för att lära oss maratonhindren, var det dags för start.
Nu önskade man våren varit lite bättre, för kondisen är inte helt på topp ännu så han fick jobba på, men skötte sig jättefint i hindren, tvekade inte på något och vi gav honom en väg så den skulle bli så mjuk och fin som möjligt utan att behöva kränga runt.
Vi tog oss runt med en felfri runda inom tiden och det var duktigt gjort av min trötta häst.

Jag är så himla nöjd med honom men vi har mycket att träna på till nästa gång.

Glad och tacksam för alla som ställt upp för att göra denna dag möjlig för oss.

Slut på sötebrödsdagarna för Eld!
Efter nästan två månaders uppehåll pga av en rejäl grusficka på en bakhov, fick vi nu lov att börja träna så nätt, köra men inte rida.
Så nu tog vi vagnen till ridhus för att köra på lite mjukare underlag. Det märks på Eld att han verkligen tycker om att jobba, de sista veckorna då han varit lite otålig var som bortblåst!
Ett tack till Karin att vi får låna ditt ridhus.

Nu är det jul igen...

Årets julmodeller - Marita/Åsvild och duktiga "stalljockeyn" Xenia/Gulmåras Aramis i ett härligt grönt och mossigt Skåne.

Gulmåras fjordstuteri önskar er alla en riktigt god jul och gott nytt framgångsrikt 2018!


Klubbmästerskap
Den 8 oktober var det dags för KM med Södra Skånes Fjordhästförening.
Planen var att Xenia skulle få prova på att köra en clear round precision med Åsvild och hoppa en bana med Aramis och detta gjorde hon galant. En fin nollrunda blev det i körning och en nollrunda i 60 cm hoppning med Aramis.
Jag körde med Aramis också en nollrunda i clear round vilket var hans första start i denna gren hemifrån. Han uppförde sig galant. Sedan red jag en LC dressyr på honom med fina 65,83%. Han har verkligen utvecklats den sista tiden så det gäller att passa på och njuta nu.
Åsvild fick fortsätta i körning men nu med en ny kusk. Annelie Andersson tog över tömmen och körde LB och LA. Banan var nog lite tung för Åsvild stod emot lite i tempot men tog sig smidigt mellan portarna. Duktiga båda två och tack till Emma Andersson som fick grooma till oss alla.
Två små 4-åringar - Wilton och Höjgaards Nutella - fick följa med och prova lite låga hinder som social träning.
Wilton tillhör familjen Andersson, Backatorps stuteri, och honom har vi ridit in under hösten och vi tyckte det var dags att han fick komma ut och träffa andra. Han tog allt med ro och skuttade glatt runt banan även om utgången drog lite.
Min Nutella som jag kämpat hårt med för att få ordning på hennes busiga sida, fick stora A i uppförande. Känns så skönt när man äntligen får det att fungera, tur man är envis och har en bra tränare till hjälp. Hjälp är så viktigt när det kör ihop sig så man kan komma vidare.
Vilken superdag med våra kära gula och tack till alla våra familjemedlemmar som ställer upp och hjälper till när det behövs från att fixa fika, hålla och hämta hästar, plocka saker hit och dit.

Åsvild med lånekusken Annelie Andersson, groomar gör Emma Andersson.

Debut på hoppbana för Höjgaards Nutella.

Även för (Backatorps) Wilton var det debut på en hoppbana.

Gulmåras Aramis - nollrunda i clear round.

Gulmåras Aramis - LC: 65,83 %.

Vår "stalljockey" Xenia Vince debuterade med Aramis i 60 cm clear round - och visst satte de en clear round!

Liten Quling på äventyr!
Den 7 oktober var det dags för Quling att åka på utställning i Gånarp. Första gången hemifrån, men trygga mamma Aprilia Frö visar hur det ska gå till.
Han fick kritiken:
Typ: Välutvecklad, god rastyp. 8
Huvud, hals och bål: Vackert huvud, lång ngt bred hals, harmoniskt djup, välformat kors. 8
Extremiteter: Nöjaktigt benad, tåvid fram, breddar bak. 7
Skritt: Framåtgripande, god steglängd. 8
Trav: Lätt, välbalanserad. 8 -
88788=39p

Nutella - en riktig godsak!
Så kom dagen då det var dags för Nutella att visas fram till stamboksföring. Eftersom hon varit en riktigt busig tös har det tagit tid att få till ridningen då hon - mer än lovligt ofta - tagit stora glädjesprång och lämnat matte på backen... Allt detta arbete gjorde att i dag var hon lite matt och orkade inte leverera i traven som hon brukar, men uppförandet fick toppbetyg.
"Typ: Feminin, harmonisk, utmärkt rastyp. 9
Huvud, hals och bål: Vackert huvud, välansatt hals men ngt kort, djup bog och bål, långt kors. 8. Extremiteter: Ngt finbent med kort lårbensmuskulatur. 7. Skritt: Taktmässig med god steglängd. 8. Trav: Taktmässig men markbunden, ngt tung. 7
98787=39 p.

Gulmåras Eld 312 på treårstest
Vilken fin kille jag har som för sig som en gentleman ute bland andra hästar. Treårstest idag på Bollerup för honom kändes bra men han är lite trött ännu. För några veckor sedan orkade han inte galoppera och jag insåg då att han var låst i överlinjen och att nu måste vi få allt tillrättat i tid. Så med hjälp av en osteopat kom alla lösdelar på plats, men så trött Eld blev och detta har suttit i.
Men han hoppade fint och som domaren sa att när han lär sig reglera sin stora galopp blir det de riktigt höga poängen.
Han fick fina omdömen av exteriör- och gångartsdomaren som gav honom en inofficiell utmärkelse.

"Typ: Välutvecklad, maskulin, muskelfylld. 8. Huvud, hals o bål: Vackert huvud, välansatt hals, bra bogläge, muskelfylld överlinje och kors. 8. Extremiteter: Mycket välbenad. 9. Skritt: Energisk och taktmässig. 8. Trav: Lätt med god takt och spänst. 8. Galopp: Vägvinnande, rytmisk med god energi 8. 49 p - gångartsutmärkelse.

"Löshoppning, teknik och förmåga: Välbalanserad, ngt osäker taxering, utmärkt fram, god hoppvilja, ngt oelastisk i språnget, luftiga språng. 7. Temperament och allmänt intryck: God samarbetsvilja, god uppmärksamhet, gott förtroende, sansad och avspänd. 8. 48 p.

Examen i förskolan...

För några veckor sedan insåg jag att det snart var dags för premiering, så var det verkligen tid att sätta igång med träningen av de unga töserna Tuva och Silva. Något ovilliga 1-åringar som inte förstod meningen med att springa fint, ha träns på och att gå upp i släpen, vilket gjorde att vi fick jobba stenhårt på detta.
En träning med jämnåriga kompisar lyckades vi också få till och sakta men säkert så började övning ge färdighet! Lasta flera gånger i veckan och åka en liten tur i byn, först med en trygg äldre och sedan tillsammans.
Så var det dags för examen för dem. Lastades utan problem och väl på plats i Bjärsjölagård kollade de lugnt in alla andra.
Strax innan lunch var det tid och in på ring som de aldrig gjort något annat. Visade både skritt och trav själv, något som kan vara jobbigt när kompisarna står och tittar på. Båda två blev klass ett och det känns väldigt bra inför framtiden.
Lugnt och fint gick de på släpet igen för att nu få en välförtjänt sommarvila i en hage med mycket gräs.
Gulmåras Tuva
Typ: Feminin, långlinjerad, välutvecklad - 8
Huvud, hals och bål: Vackert huvud, välformad hals, välvinklad bog, ngt öppen bål, välformat kors - 8
Extremiteter: Något svag hasinskening, fransysk - 7
Skritt: Avspänd, bogfri - 8
Trav: Taktmässig, utmärkt mekanik och spänst - 9 =40p
Kildegaards Silva
Typ
: Feminin, välutvecklad, god rastyp - 8
Huvud, hals och bål: Vackert huvud, väl ansatt hals, något kort. Välutvecklad bog, ngt öppen bål, rastypiskt kors - 7
Extremiteter: Väl inskenad, väl markerade ledgångar - 8
Skritt: Bogfri, god längd, ngt slapp bak - 8
Trav: Taktmässig med god längd - 8 = 39p

Så kom den lille till världen!

Aprilia Frö fick den 24/4 en långbent son som snabbt kom på benen och var hungrig som få!
Har idag fått komma ut i gräshagen på sin första tur och sträcka på de gängliga benen.
Han ska heta Gulmåras Quling.
Pappa till sötnosen är Brijol.

Hej hopp!
Vår hingst Gulmåras Eld 312 har ärvt sin fina hoppförmåga från sin mor Aprilia Frö. Med lite mer träning så lär han sig läsa höjden lite bättre och överhoppar inte. Han tar just nu i för kung och fosterland så han blir fort trött, men vilken fin kille jag har!

Aktiva vårdagar!

© Lena Enering
Min härliga 4-åring Nutella börjar så smått fatta vad vi ska göra och inte bocka eller hitta på andra hyss.
Hon har en så härlig gång, mjuk och schwungfull och nu vågar vi galoppera på banan också!
Tränar på så vi kan klara en stamboksföring senare i år.

© Lena Enering
Ett rolig träning anordnades av SSFF hos Magnus och Kate på Västerstads Stable och dit fick Aramis följa med. Han är inte så mycket hoppad uppsutten, men har en fantastisk teknik och kommer att bli så fin med lite mer träning. Men vattenmatta gillar han inte, så det får nog bli lite bruksträning för honom senare i vår för där finns mycket sådant att öva på...

Jul igen!
Tiden går fort när man har roligt, och roligt har vi haft detta vårt jubileumsår.
20 års uppfödning av underbara fjordhästar - och tio år med speciella julbilder till denna sajt!

Årets julhäst är Gulmåras Aramis, visst är han stilig?!

Från oss alla till er alla:
en riktigt GOD JUL och lyckosamt gott nytt år

Lyckosamt jubileumsår!

Gulmåras fjordhästar firar 20 år!

Nu har det gått 20 år sedan vårt första egna föl Mac kom till världen, många underbara fjordhästar har det blivit sedan dess.
Under dessa år har hästar fötts och lämnat gården för att glädja ytterligare människor och till dags datum har det blivit 31 levande föl och en som vi mist. 21 av dessa har vi sålt och nästan alla har vi kontakt med och jag vet var alla är.

Vi har köpt in några unga ston för att få lite bredd på aveln och våra köp har varit lyckosamma och de har visats fram som diplomston.

Många av våra avkommor - även sålda - har gjort treårstest och de som stannat på gården lite längre hos oss har visats på kvalitetstävlan, då jag vill att våra hästar ska ha utbildning trots de är i aveln.

Detta vårt 20:e år har vi själva visat fram fem som belönats med guld!
Gulmåras Jaffa 3340 har blivit höjd till A och visad utställning med 40 p.
Aprilia Frö 3522 visad med härliga 42 p på utställning.
Gulmåras Aramis 40 p på utställning och 41 p på kvalitetstävlan.
Höjgaards Nutella - diplom och 41 p.


Vi har fått vår egna hingst godkänd Gulmåras Eld 312 med 41 p.

På sommarens SM var där utställning och då visades Gulmåras Ohly och Gulmåras Zeke båda fram med 40p och fick guld.
Zeke vann även unghästchampionatet i dressyr för 6-åringar.
Gulmåras Trolla visades i Norrland där hon bor och hon fick fina 40p.

Hela åtta guldhästar på ett år, vilket fint utställningsår att se tillbaka på! Det värmer ett uppfödarhjärta.

Vårt tävlingsår började med att Aprilia Frö debuterade i lokal hoppning och gjorde där två fina nollrundor. Sedan grasserade det så mycket kvarka att många tävlingar ställdes in och hennes betäckning tog längre tid än vi räknat med så därför missade hon unghästchampionatet i hoppning för 6-åringar, vilket var lite trist.

För första gången har Åsvild 3482 och jag deltagit på SM i både dressyr, hoppning och bruksridning med lite blandade resultat, men jätteroligt att vara med. Vi har även startat i körning och gjort två godkända rundor i LB med hjälp och coaching av goda vänner.

Dessutom, som grädde på moset, har det fötts fyra föl som vi hoppas ska växa till fina individer.
Nu blickar vi fram emot nästa år, då vår egen Gulmåras Eld ska få betäcka några ston, och vi hoppas att våra två dräktiga ston ska nedkomma med friska fina föl.


Gulmåras Eld 312
Avelsvärderingsnämndens kritik om vår fine rödtopp!
"Hingst av mycket god rastyp, harmonisk. Vackert huvud, välformad hals, välvinklad i bog och kors, harmonisk bål.
Bra ledgångar, nöjaktigt korrekt.
Naturlig, rörlig skritt med trevlig energi. Lätt trav med bra hasarbete. Energisk vägvinnande galopp".
8-8-8-9-8= 41p - galopp 8.

Nordfjordkamp
Den dag regnet kom då hade vi Nordfjordkampen i hoppning på Hästhagens anläggning i Billinge. Det var inte lite regn som kom. Framridning och framhoppning blev lite så där på en väldigt blöt bana, men en pigg och glad Åsvild brydde sig inte om det. Tur vi hade ett ridhus att tävla i.
Fin nollrunda i 70 cm där kampen gick, vilket gav en femteplats då de andra var något snabbare i omhoppningen.
I 80 cm lyckades hon peta två av hindren men inget att göra utan bara att komma igen. Fjordingarna knep (återigen) titeln i kampen.

Sportkörning med guldkant...

© Bob Hedgren
Att planera inför start i körning kräver mycket packande och vakna mitt i natten och tänka "draglinorna, var är de?" Det får en att fundera på vad man håller på med... Men iväg kom vi, med vi menar jag Frances Hedgren som groom och Annelie Andersson som min mentala coach och Bob Hedgren att föreviga det hela.
En strålande vacker morgon gav vi oss iväg mot Mörrum då jag hade en tidig start i dressyren som är det första momentet. Har tränat mycket lösgjordhet med Åsvild för hon har en lite jobbig högersida att ställa igenom och hon kändes fin när vi började köra fram. Väl på banan så satt programmet där och det kändes riktigt bra, trots lite småmissar.

När väl dressyren är klar så är det ganska lång tid till start i maraton och då ska alla hinder pluggas in. Började med att gå precisionsbanan som var både lång och svår. Tre övriga hinder skulle sedan pluggas in och hur man tänkt köra dem. Då var skallen helt slut och dags för fika och skitsnack med alla andra roliga människor och ytterligare en sista koll på hindren.
Så är det dags att besöka veterinären för koll så hästen är frisk och hel för att sedan sela på och komma till start.

Iväg kom vi i en hast då jag tappade tömmen för jag skulle starta klockan, råkade peta till med pisken och då gick det lite för fort!
Samlat allt så var vi iväg i rask trav mot första sträckan innan precisionsbanan, som var hinder ett. Lugnt och fint tog vi oss igenom utan att peta en boll och iväg mot nästa hinder. Då märker vi att tiden är ganska snålt tilltagen så det gäller att köra på. Hinder 2, 3 och 4 klaras av precis som vi bestämt och in på sista sträckan. Då är Åsvild ganska trött men jobbar verkligen på, tur hon har en bra grundkondition. I mål och min första start i LB avd A är avklarad och en sista koll i munnen på Åsvild att hon inte har några sår, så kan vi skritta mot en välförtjänt dusch och lite god betfor.

Lite koll på resultatet vill man ha men jag tyckte vi var klara och nu kan vi åka hem - men då säger Annelie att vi får stanna för det är en vinst i dressyr! Sedan var det hur vi placerat oss för övrigt, fyra i maraton och det räckte till en andraplats totalt!

Vilken lyckad dag och vilken fantastisk häst jag har och fina vänner som ställt upp och hjälpt mig med allt. Ett stort tack till alla!

Klubbmästerskap 24 september

© Lena Enering
KM med SSFF blev en trevlig dag med strålande sol, bara det när det alltid brukar regna på just denna dag...
Åsvild var utlånad till Vincze Xenia som red LC:2 och gjorde det med fina 61 %. Allra första gången som Xenia rider ett program och hon gör det jättebra.
Själv tog jag Aprilia Frö till vårt KM som går i LB:1 och trots lite bråttom och lite ostadigt så fick hon 63 % som räckte till en andraplats.
Båda hoppade vi sedan en clear round på 60 cm. Åsvild felfri men Aprilia petade ett. Fullt godkänt eftersom hon inte hoppat på ett bra tag.
En härlig och bra dag!

Årets sista premiering...

© Emma Andersson
På årets sista premiering i Gånarp hade vi bestämt att Höjgaards Nutella skulle visas, eftersom hon har föl vi sidan och vi behövde lite tid att träna dem båda, då det varit mycket visande av andra tidigare i sommar.
Nutella klev ur släpet - var lugn och fin, och lille Quattro gjorde som mamma sin.
Väl på ring så visade vi först Nutella och hon gjorde det jättebra vilket resulterade i ett avelsdiplom med raden 98789=41p
Sedan var det Quattros tur och lite bus blev det allt, men en fin rad på 5x8=40p fick han.
Även denna gång fick vi hjälp av Xenia att visa och det är guld värt att ha hjälp.

Hingstpremiering Vetlanda 2016

Bästa unghingst 2016 blev Gulmåras Eld med raden 88898=41p

Efter en hel dags springande i strålande sommarvärme då vi varit hos veterinären, visat för hand, lösgalopperat med beröm, och sprungit på hårt underlag samlas en trött häst och matte med de andra unghingstarna på ring på stora gräsbanan för att få vår kritik. Man ställer upp och domaren börjar, mankhöjden är 136, veterinärt utan anmärkning - och så blir det tyst - man undrar - nu kommer poängen också, säger hon, han går till final och YES då fattar man att han är godkänd!

Så börjar rangordningen och man tänker fyra, nej vi blir trea, nej nu är vi tvåa och plötsligt står vi där som vinnare! Vilken grej!
Har inte riktigt fattat de ännu...
Kritik får vi återkomma med när papperen anländer från SSF.

Så nästa säsong har vi en egen godkänd hingst på Gulmåra fjordstuteri!


Kvalitetsbedömning, Bollerup
© Lena Enering

Så var det dags för vår fyraårige Gulmåras Aramis att bekänna färg!
Viss förhoppning fanns, då han gjorde ett bra treårstest...

Första station var exteriören, domare Birgitta Larsson.
"Mycket god rastyp, uttrycksfullt huvud, välformad och hals, bra sadelläge, långt välmusklat kors, ngt tåtrång, rörlig skritt med god takt, taktmässig med god energi".
99788=41p

Så var det hoppningens tur. Domare Harald Jönsson.
Hoppning teknik och förmåga: "Välbalanserad, säker, stark hoppvilja, kraftfull". 8
Temperament och allmänt intryck: "God samarbetsvilja, god uppmärksamhet, mycket gott förtroende, orädd". 8

På med sadel för att visa gångarterna. Det var varmt som attan, och Aramis började bli lite trött...
Domare Vanja Wallemyr.
"Skritten är taktmässig, energisk men önskar mer övertramp. Traven är taktmässig ngt obalanserad.
Galoppen är rytmisk, energisk ngt oelastisk.
Allmänt intryck, framåtbjudning god, samarbetsvilja god, utvecklingsbar normalt. Önskar mer lösgjordhet".
7666.
Totalt. Hoppning 8.05. Gångarter 6,57.
Utmärkelse Lovande hopp-ponny


Utställning
Södra Skånes FF arrangerade utställning den 20/8 på Bjärsjölagård. Domare var Helena Kättström.
Nedan bilder och kritik på våra deltagande hästar. Vi var mycket nöjda med dagen...
Gulmåras Aramis
God typ med fint uttryck, vackert huvud, välansatt hals, bra överlinje, välformat kors, välbenad från sidan, ngt hjulig bak, energisk skritt med bra takt, traven taktmässig med bra hasarbete, ngt kort.
89788 =40p
Aprilia Frö 3522
Stor och långlinjerad, god rastyp, uttrf huvud, ngt brett ansatt hals, harmoniskt bål, välmusklad överlinje, tillfredsställande benad,
mkt vägvinnande skritt med bra energi, taktmässig trav.
89898=42p BIS-3

Detta gjorde vi bra, säger Jaffa till sin unga handler Xenia!
Gulmåras Jaffa 3340
Rastypisk, harmonisk, ngt lågt ansatt hals, gott djup, markerad manke, välmusklad överlinje, avspänd och vägvinnande skritt,
välbalanserad trav med bra takt.
88888=40p
Gulmåras Tristan
Välutvecklad, rastypisk, vackert huvud, kort grov hals, välutvecklat långt kors, tillfredsställande benad,
taktmässig ngt kort skritt, lätt trav med bra hasarbete.
87778=37p
© Lena Enering
Gulmåras Avec
Ganska god rastyp, normalt utvecklad, vackert huvud, ngt svag resning, öppen bål, medellångt kors,
skritten för dagen oengagerad, traven lätt men ngt kort.
77777=35p

DM i bruksridning 14 augusti

© Lena Enering
En strålande vacker augustisöndag deltog jag och Åsvild på JUF:s bruks-DM i Glimmeboda.
Åsvild skötte sig bra som vanligt, men de där små pinnarna med bollar på ska hon alltid riva... - trots de rivningarna räckte det till en andraplacering med 56 straff och ett deltagande på JUF:s SM nästa år och kval till fjords SM.

Furubäcks Inter 191

© Lena Enering
Nu är det dags för Furubäcks Inter 191 att lämna Skåne och flytta hem igen till Agneta och sitt Mårdaklev.
Tack för denna tid! En riktig gentleman att hantera.

Fjord-SM i Örebro

© Marita Hansson
Gulmåras Zeke deltog i utställning under SM-helgen i Örebro och visades fram fint av Marta och fick fina 40p.

Han deltog i unghästchampoinatet för 6-åringar och vann sin klass i dressyr och gjorde även en runda på hoppbanan, men där var han lite spänd och fick ett stopp.
Han är en stor pojke som ägarna Marta och Stina Persson matchat försiktigt.
Med lite mer rutin blir han en kanon i båda grenarna.

© Marita Hansson
Gulmåras Ohly deltog också på utställningen och visades av Emelie och även han fick fina 40p.

Ann red SM-dressyren på honom och deltog även i bruksridningen.

Även matte och Åsvild deltog i SM-hoppningen och fick ett litet nedslag, men vad gör det...

I bruksridningen kom vi på 14:e plats av 35 startande med 184 straff, inte så illa då det var ett år sedan vi red detta senast.

Vi var också med i dressyren och två bra LB-program red vi, men lite sämre i LA så det märks att än är vi inte riktigt stadiga i detta.

Men vi har deltagit och det var jätteskoj!


© Marita Hansson
Under SM-helgen i Örebro så passade vi på att besöka Gulmåras Cesar som bor i Kumla hos Katja och hennes dotter, som båda rider honom.
Jätteroligt att hälsa på och se hur han bor och har utvecklats.
Cesar är Ilses förstfödda efter Mykletind 261.

Premieringsdags på Bjärsjölagårds slott

© Jimmy Hansson
16 juli var det dags att visa Gulmåras Jaffa 3340 på premiering för att höjas till A.
Lille Tristan (e. Ninjar FJH 773) fick följa med mamma och det var inget kul tyckte han...
Jaffa höll sina fina 41 p och har skaffat sig 110 avkommepoäng på sina fem avkommor, varav två diplomston och en diplomvalack.
Lika fin att visa som hon varit i alla år.

© Jimmy Hansson
Nästa tjej att träda in i ringen med var vårt danska ungsto Höjgaards Orthelia, född 2014.
Hon är e. Orion Halsnaes D 667 u. Glibings Siv 10705DK.
Telia som hon kallas, skötte sig jättebra på dagens visning och fick 38p, klass 1.
Feminin, vackert huvud, välformad hals, gott djup, bra kors och bra rörelser men lite sämre var hennes extremiteter.

Nordfjordkampen

© Lena Enering
En varm och svettig söndag tävlade Åsvild och matte i vår trevliga kamp med nordsvenskarna.
Åsvild är världens bussigaste häst som alltid försöker göra sitt bästa.
Vi red en LB:1 på 70 %, som räckte till en tredjeplats, precis slagen av klubbkompisen Marie och hennes Saga. Segrade i klassen gjorde en ny förmåga hos oss, tävlande för Norra Skånes FF, på hästen Melvin. Så Nordfjordkampen vanns i år (igen!) av de gula.
Strax efter lunch var det så dags att rida LA:1. Då hade det blivit så himla varmt att all ork rann av en, men vi kämpade på och kom på delad andraplats med 66,97 %. Förstaplatsen fixade Marie och Saga till.
En väldigt trevlig och välarrangerad dag med många starter av såväl fjord som nordsvenskar. Men allra härligast att se var ardennerekipaget, som ställde upp utom tävlan. Vilken häst!

Triss i sötnosar!
Till vänster, Gulmåras Tuva, 20 dagar, i mitten Gulmåras Avec, 10 dagar och till höger Gulmåras Tristan, 3 timmar.
Så mycket de växer på tre veckor!

Välkommen till världen - nr tre!
På självaste Valborgsmässoafton, 30 april, födde Gulmåras Jaffa 3340 en son.
Pappa till den söte gossen, som är döpt till Gulmåras Tristan, är Ninjar FJH 773.

Tristan kommer att vara till salu vid avvänjningen i oktober och kan tingas mot handpenning.

Välkommen till världen - nr två!

© fölplåtare: Lena Enering
Den 20 april födde Gulmåras Ilse 3398 en långbent son efter Fjelltor 303.
Den hårfagre lille krabaten ska heta Gulmåras Avec och är en mysig och social gosse.

Avec kommer att vara till salu vid avvänjningen i oktober och kan tingas mot handpenning.


Välkommen till världen!

Gulmåras Tuva, cirka 17 timmar ung.

En vecka gammal - med spring i benen!
10 april föddes årets första Gulmåra. Isa Skovå (e. Örjar) fick ett stoföl efter Ninjar FJH 773, döpt till Tuva.
Hon är en stor, långbent tös som legat lite trångt så hennes ben var inte riktigt raka men sakta börjar det rätta till sig.
Pigg och glad är hon och skuttar glatt på.

Säsongsstart för dressyr
Årets första dressyrtävling med SSFF gick av stapeln den 16 april, med mig hade jag Aprilia Frö som startade LC, och Åsvild i LA.
Det märks att man är lite ringrostig. För små volter med den ena och för stora med den andra, ja ja inte lätt... men varsin andra plats i sina klasser känns jättefint.
Aprilia bara ett halvt poäng efter vinnaren och Åsvild 5,5 efter - det känns riktigt bra, trots att de gapade efter varandra och Aprilia blev lite varm i kontoret!

Löshoppning
Det var tänkt att Aprilia skulle gjort en start i lokal hoppning men tävlingen blev tyvärr inställd. I stället fick Höjgaards Orthelia åka iväg på löshoppning. Blåsigt och nytt ställe med andra hästar runt om gjorde henne lite spänd, men till slut så lugnade hon sig och hoppade riktigt bra. Hon behöver komma upp lite mer framtill men inte så lätt då man bara växer.

En helg fylld med hopp...

Aprilia Frö
Först ut var Aprilia Frö att starta sin första lokala tävling. Så mycket på en tävlingsplats att man aldrig vet hur det ska gå, men hon jobbade på bra, stundtals lite väl taggad, men bara positiv på hindren så det kändes jättefint.
Två fina nollrundor i clear round kan man verkligen vara nöjd med!

Söndagen blev det banhoppningsträning med Åsvild - hon är en pärla som alltid försöker göra sitt bästa, men lite ringrostig efter vintervilan.
Lite fler träningar så är vi på G igen!

Åsvild