Aktuellt från åren 2007 - 2016
 
Jul igen!
Tiden går fort när man har roligt, och roligt har vi haft detta vårt jubileumsår.
20 års uppfödning av underbara fjordhästar - och tio år med speciella julbilder till denna sajt!

Årets julhäst är Gulmåras Aramis, visst är han stilig?!

Från oss alla till er alla:
en riktigt GOD JUL och lyckosamt gott nytt år

Lyckosamt jubileumsår!

Gulmåras fjordhästar firar 20 år!

Nu har det gått 20 år sedan vårt första egna föl Mac kom till världen, många underbara fjordhästar har det blivit sedan dess.
Under dessa år har hästar fötts och lämnat gården för att glädja ytterligare människor och till dags datum har det blivit 31 levande föl och en som vi mist. 21 av dessa har vi sålt och nästan alla har vi kontakt med och jag vet var alla är.

Vi har köpt in några unga ston för att få lite bredd på aveln och våra köp har varit lyckosamma och de har visats fram som diplomston.

Många av våra avkommor - även sålda - har gjort treårstest och de som stannat på gården lite längre hos oss har visats på kvalitetstävlan, då jag vill att våra hästar ska ha utbildning trots de är i aveln.

Detta vårt 20:e år har vi själva visat fram fem som belönats med guld!
Gulmåras Jaffa 3340 har blivit höjd till A och visad utställning med 40 p.
Aprilia Frö 3522 visad med härliga 42 p på utställning.
Gulmåras Aramis 40 p på utställning och 41 p på kvalitetstävlan.
Höjgaards Nutella - diplom och 41 p.


Vi har fått vår egna hingst godkänd Gulmåras Eld 312 med 41 p.

På sommarens SM var där utställning och då visades Gulmåras Ohly och Gulmåras Zeke båda fram med 40p och fick guld.
Zeke vann även unghästchampionatet i dressyr för 6-åringar.
Gulmåras Trolla visades i Norrland där hon bor och hon fick fina 40p.

Hela åtta guldhästar på ett år, vilket fint utställningsår att se tillbaka på! Det värmer ett uppfödarhjärta.

Vårt tävlingsår började med att Aprilia Frö debuterade i lokal hoppning och gjorde där två fina nollrundor. Sedan grasserade det så mycket kvarka att många tävlingar ställdes in och hennes betäckning tog längre tid än vi räknat med så därför missade hon unghästchampionatet i hoppning för 6-åringar, vilket var lite trist.

För första gången har Åsvild 3482 och jag deltagit på SM i både dressyr, hoppning och bruksridning med lite blandade resultat, men jätteroligt att vara med. Vi har även startat i körning och gjort två godkända rundor i LB med hjälp och coaching av goda vänner.

Dessutom, som grädde på moset, har det fötts fyra föl som vi hoppas ska växa till fina individer.
Nu blickar vi fram emot nästa år, då vår egen Gulmåras Eld ska få betäcka några ston, och vi hoppas att våra två dräktiga ston ska nedkomma med friska fina föl.


Gulmåras Eld 312
Avelsvärderingsnämndens kritik om vår fine rödtopp!
"Hingst av mycket god rastyp, harmonisk. Vackert huvud, välformad hals, välvinklad i bog och kors, harmonisk bål.
Bra ledgångar, nöjaktigt korrekt.
Naturlig, rörlig skritt med trevlig energi. Lätt trav med bra hasarbete. Energisk vägvinnande galopp".
8-8-8-9-8= 41p - galopp 8.

Nordfjordkamp
Den dag regnet kom då hade vi Nordfjordkampen i hoppning på Hästhagens anläggning i Billinge. Det var inte lite regn som kom. Framridning och framhoppning blev lite så där på en väldigt blöt bana, men en pigg och glad Åsvild brydde sig inte om det. Tur vi hade ett ridhus att tävla i.
Fin nollrunda i 70 cm där kampen gick, vilket gav en femteplats då de andra var något snabbare i omhoppningen.
I 80 cm lyckades hon peta två av hindren men inget att göra utan bara att komma igen. Fjordingarna knep (återigen) titeln i kampen.

Sportkörning med guldkant...

© Bob Hedgren
Att planera inför start i körning kräver mycket packande och vakna mitt i natten och tänka "draglinorna, var är de?" Det får en att fundera på vad man håller på med... Men iväg kom vi, med vi menar jag Frances Hedgren som groom och Annelie Andersson som min mentala coach och Bob Hedgren att föreviga det hela.
En strålande vacker morgon gav vi oss iväg mot Mörrum då jag hade en tidig start i dressyren som är det första momentet. Har tränat mycket lösgjordhet med Åsvild för hon har en lite jobbig högersida att ställa igenom och hon kändes fin när vi började köra fram. Väl på banan så satt programmet där och det kändes riktigt bra, trots lite småmissar.

När väl dressyren är klar så är det ganska lång tid till start i maraton och då ska alla hinder pluggas in. Började med att gå precisionsbanan som var både lång och svår. Tre övriga hinder skulle sedan pluggas in och hur man tänkt köra dem. Då var skallen helt slut och dags för fika och skitsnack med alla andra roliga människor och ytterligare en sista koll på hindren.
Så är det dags att besöka veterinären för koll så hästen är frisk och hel för att sedan sela på och komma till start.

Iväg kom vi i en hast då jag tappade tömmen för jag skulle starta klockan, råkade peta till med pisken och då gick det lite för fort!
Samlat allt så var vi iväg i rask trav mot första sträckan innan precisionsbanan, som var hinder ett. Lugnt och fint tog vi oss igenom utan att peta en boll och iväg mot nästa hinder. Då märker vi att tiden är ganska snålt tilltagen så det gäller att köra på. Hinder 2, 3 och 4 klaras av precis som vi bestämt och in på sista sträckan. Då är Åsvild ganska trött men jobbar verkligen på, tur hon har en bra grundkondition. I mål och min första start i LB avd A är avklarad och en sista koll i munnen på Åsvild att hon inte har några sår, så kan vi skritta mot en välförtjänt dusch och lite god betfor.

Lite koll på resultatet vill man ha men jag tyckte vi var klara och nu kan vi åka hem - men då säger Annelie att vi får stanna för det är en vinst i dressyr! Sedan var det hur vi placerat oss för övrigt, fyra i maraton och det räckte till en andraplats totalt!

Vilken lyckad dag och vilken fantastisk häst jag har och fina vänner som ställt upp och hjälpt mig med allt. Ett stort tack till alla!

Klubbmästerskap 24 september
KM med SSFF blev en trevlig dag med strålande sol, bara det när det alltid brukar regna på just denna dag...
Åsvild var utlånad till Vincze Xenia som red LC:2 och gjorde det med fina 61 %. Allra första gången som Xenia rider ett program och hon gör det jättebra.
Själv tog jag Aprilia Frö till vårt KM som går i LB:1 och trots lite bråttom och lite ostadigt så fick hon 63 % som räckte till en andraplats.
Båda hoppade vi sedan en clear round på 60 cm. Åsvild felfri men Aprilia petade ett. Fullt godkänt eftersom hon inte hoppat på ett bra tag.
En härlig och bra dag!

Årets sista premiering...

Bilder: Emma Andersson
På årets sista premiering i Gånarp hade vi bestämt att Höjgaards Nutella skulle visas, eftersom hon har föl vi sidan och vi behövde lite tid att träna dem båda, då det varit mycket visande av andra tidigare i sommar.
Nutella klev ur släpet - var lugn och fin, och lille Quattro gjorde som mamma sin.
Väl på ring så visade vi först Nutella och hon gjorde det jättebra vilket resulterade i ett avelsdiplom med raden 98789=41p
Sedan var det Quattros tur och lite bus blev det allt, men en fin rad på 5x8=40p fick han.
Även denna gång fick vi hjälp av Xenia att visa och det är guld värt att ha hjälp.

Hingstpremiering Vetlanda 2016

Bästa unghingst 2016 blev Gulmåras Eld med raden 88898=41p

Efter en hel dags springande i strålande sommarvärme då vi varit hos veterinären, visat för hand, lösgalopperat med beröm, och sprungit på hårt underlag samlas en trött häst och matte med de andra unghingstarna på ring på stora gräsbanan för att få vår kritik. Man ställer upp och domaren börjar, mankhöjden är 136, veterinärt utan anmärkning - och så blir det tyst - man undrar - nu kommer poängen också, säger hon, han går till final och YES då fattar man att han är godkänd!

Så börjar rangordningen och man tänker fyra, nej vi blir trea, nej nu är vi tvåa och plötsligt står vi där som vinnare! Vilken grej!
Har inte riktigt fattat de ännu...
Kritik får vi återkomma med när papperen anländer från SSF.

Så nästa säsong har vi en egen godkänd hingst på Gulmåra fjordstuteri!


Kvalitetsbedömning, Bollerup

Så var det dags för vår fyraårige Gulmåras Aramis att bekänna färg!
Viss förhoppning fanns, då han gjorde ett bra treårstest...

Första station var exteriören, domare Birgitta Larsson.
"Mycket god rastyp, uttrycksfullt huvud, välformad och hals, bra sadelläge, långt välmusklat kors, ngt tåtrång, rörlig skritt med god takt, taktmässig med god energi".
99788=41p

Så var det hoppningens tur. Domare Harald Jönsson.
Hoppning teknik och förmåga: "Välbalanserad, säker, stark hoppvilja, kraftfull". 8
Temperament och allmänt intryck: "God samarbetsvilja, god uppmärksamhet, mycket gott förtroende, orädd". 8

På med sadel för att visa gångarterna. Det var varmt som attan, och Aramis började bli lite trött...
Domare Vanja Wallemyr.
"Skritten är taktmässig, energisk men önskar mer övertramp. Traven är taktmässig ngt obalanserad.
Galoppen är rytmisk, energisk ngt oelastisk.
Allmänt intryck, framåtbjudning god, samarbetsvilja god, utvecklingsbar normalt. Önskar mer lösgjordhet".
7666.
Totalt. Hoppning 8.05. Gångarter 6,57.
Utmärkelse Lovande hopp-ponny


Utställning
Södra Skånes FF arrangerade utställning den 20/8 på Bjärsjölagård. Domare var Helena Kättström.
Nedan bilder och kritik på våra deltagande hästar. Vi var mycket nöjda med dagen...
Gulmåras Aramis
God typ med fint uttryck, vackert huvud, välansatt hals, bra överlinje, välformat kors, välbenad från sidan, ngt hjulig bak, energisk skritt med bra takt, traven taktmässig med bra hasarbete, ngt kort.
89788 =40p
Aprilia Frö 3522
Stor och långlinjerad, god rastyp, uttrf huvud, ngt brett ansatt hals, harmoniskt bål, välmusklad överlinje, tillfredsställande benad,
mkt vägvinnande skritt med bra energi, taktmässig trav.
89898=42p BIS-3

Detta gjorde vi bra, säger Jaffa till sin unga handler Xenia!
Gulmåras Jaffa 3340
Rastypisk, harmonisk, ngt lågt ansatt hals, gott djup, markerad manke, välmusklad överlinje, avspänd och vägvinnande skritt,
välbalanserad trav med bra takt.
88888=40p
Gulmåras Tristan
Välutvecklad, rastypisk, vackert huvud, kort grov hals, välutvecklat långt kors, tillfredsställande benad,
taktmässig ngt kort skritt, lätt trav med bra hasarbete.
87778=37p
Gulmåras Avec
Ganska god rastyp, normalt utvecklad, vackert huvud, ngt svag resning, öppen bål, medellångt kors,
skritten för dagen oengagerad, traven lätt men ngt kort.
77777=35p

DM i bruksridning 14 augusti
En strålande vacker augustisöndag deltog jag och Åsvild på JUF:s bruks-DM i Glimmeboda.
Åsvild skötte sig bra som vanligt, men de där små pinnarna med bollar på ska hon alltid riva... - trots de rivningarna räckte det till en andraplacering med 56 straff och ett deltagande på JUF:s SM nästa år och kval till fjords SM.

Furubäcks Inter 191

Bilder: Lena Enering
Nu är det dags för Furubäcks Inter 191 att lämna Skåne och flytta hem igen till Agneta och sitt Mårdaklev.
Tack för denna tid! En riktig gentleman att hantera.

Fjord-SM i Örebro
Gulmåras Zeke deltog i utställning under SM-helgen i Örebro och visades fram fint av Marta och fick fina 40p.

Han deltog i unghästchampoinatet för 6-åringar och vann sin klass i dressyr och gjorde även en runda på hoppbanan, men där var han lite spänd och fick ett stopp.
Han är en stor pojke som ägarna Marta och Stina Persson matchat försiktigt.
Med lite mer rutin blir han en kanon i båda grenarna.
Gulmåras Ohly deltog också på utställningen och visades av Emelie och även han fick fina 40p.

Ann red SM-dressyren på honom och deltog även i bruksridningen.

Även matte och Åsvild deltog i SM-hoppningen och fick ett litet nedslag, men vad gör det...

I bruksridningen kom vi på 14:e plats av 35 startande med 184 straff, inte så illa då det var ett år sedan vi red detta senast.

Vi var också med i dressyren och två bra LB-program red vi, men lite sämre i LA så det märks att än är vi inte riktigt stadiga i detta.

Men vi har deltagit och det var jätteskoj!

Under SM-helgen i Örebro så passade vi på att besöka Gulmåras Cesar som bor i Kumla hos Katja och hennes dotter, som båda rider honom.
Jätteroligt att hälsa på och se hur han bor och har utvecklats.
Cesar är Ilses förstfödda efter Mykletind 261.

Premieringsdags på Bjärsjölagårds slott
16 juli var det dags att visa Gulmåras Jaffa 3340 på premiering för att höjas till A.
Lille Tristan (e. Ninjar FJH 773) fick följa med mamma och det var inget kul tyckte han...
Jaffa höll sina fina 41 p och har skaffat sig 110 avkommepoäng på sina fem avkommor, varav två diplomston och en diplomvalack.
Lika fin att visa som hon varit i alla år.

Bilder: Jimmy Hansson
Nästa tjej att träda in i ringen med var vårt danska ungsto Höjgaards Orthelia, född 2014.
Hon är e. Orion Halsnaes D 667 u. Glibings Siv 10705DK.
Telia som hon kallas, skötte sig jättebra på dagens visning och fick 38p, klass 1.
Feminin, vackert huvud, välformad hals, gott djup, bra kors och bra rörelser men lite sämre var hennes extremiteter.

Nordfjordkampen
En varm och svettig söndag tävlade Åsvild och matte i vår trevliga kamp med nordsvenskarna.
Åsvild är världens bussigaste häst som alltid försöker göra sitt bästa.
Vi red en LB:1 på 70 %, som räckte till en tredjeplats, precis slagen av klubbkompisen Marie och hennes Saga. Segrade i klassen gjorde en ny förmåga hos oss, tävlande för Norra Skånes FF, på hästen Melvin. Så Nordfjordkampen vanns i år (igen!) av de gula.
Strax efter lunch var det så dags att rida LA:1. Då hade det blivit så himla varmt att all ork rann av en, men vi kämpade på och kom på delad andraplats med 66,97 %. Förstaplatsen fixade Marie och Saga till.
En väldigt trevlig och välarrangerad dag med många starter av såväl fjord som nordsvenskar. Men allra härligast att se var ardennerekipaget, som ställde upp utom tävlan. Vilken häst!

Triss i sötnosar!
Till vänster, Gulmåras Tuva, 20 dagar, i mitten Gulmåras Avec, 10 dagar och till höger Gulmåras Tristan, 3 timmar.
Så mycket de växer på tre veckor!

Välkommen till världen - nr tre!
På självaste Valborgsmässoafton, 30 april, födde Gulmåras Jaffa 3340 en son.
Pappa till den söte gossen, som är döpt till Gulmåras Tristan, är Ninjar FJH 773.


Tristan kommer att vara till salu vid avvänjningen i oktober och kan tingas mot handpenning.

Välkommen till världen - nr två!
Den 20 april födde Gulmåras Ilse 3398 en långbent son efter Fjelltor 303.
Den hårfagre lille krabaten ska heta Gulmåras Avec och är en mysig och social gosse.

Avec kommer att vara till salu vid avvänjningen i oktober och kan tingas mot handpenning.


Välkommen till världen!
Gulmåras Tuva, cirka 17 timmar ung.
En vecka gammal - med spring i benen!
10 april föddes årets första Gulmåra. Isa Skovå (e. Örjar) fick ett stoföl efter Ninjar FJH 773, döpt till Tuva.
Hon är en stor, långbent tös som legat lite trångt så hennes ben var inte riktigt raka men sakta börjar det rätta till sig.
Pigg och glad är hon och skuttar glatt på.

Säsongsstart för dressyr
Årets första dressyrtävling med SSFF gick av stapeln den 16 april, med mig hade jag Aprilia Frö som startade LC, och Åsvild i LA.
Det märks att man är lite ringrostig. För små volter med den ena och för stora med den andra, ja ja inte lätt... men varsin andra plats i sina klasser känns jättefint.
Aprilia bara ett halvt poäng efter vinnaren och Åsvild 5,5 efter - det känns riktigt bra, trots att de gapade efter varandra och Aprilia blev lite varm i kontoret!

Löshoppning
Det var tänkt att Aprilia skulle gjort en start i lokal hoppning men tävlingen blev tyvärr inställd. I stället fick Höjgaards Orthelia åka iväg på löshoppning. Blåsigt och nytt ställe med andra hästar runt om gjorde henne lite spänd, men till slut så lugnade hon sig och hoppade riktigt bra. Hon behöver komma upp lite mer framtill men inte så lätt då man bara växer.

En helg fylld med hopp...
Först ut var Aprilia Frö att starta sin första lokala tävling. Så mycket på en tävlingsplats att man aldrig vet hur det ska gå, men hon jobbade på bra, stundtals lite väl taggad, men bara positiv på hindren så det kändes jättefint.
Två fina nollrundor i clear round kan man verkligen vara nöjd med!

Söndagen blev det banhoppningsträning med Åsvild - hon är en pärla som alltid försöker göra sitt bästa, men lite ringrostig efter vintervilan.
Lite fler träningar så är vi på G igen!

2015
En riktigt god jul och gott nytt lyckosamt år önskar vi alla våra vänner!
Årets julplåtning är helt befriad från såväl tomteluvor och glitter. Det gäller ju att förnya sig... ;-)
Snygga Aprilia Frö tog med sig en finklädd matte på en tur i den vackra naturen.
Om vi får säga det själv - och det får vi - blev bilderna bra...

© Lena Enering

Rolig och nyttig höstträning
Det är så skoj att komma till Tågarp med de andra och få träna på deras fina fälttävlansbana. Tur är så finns det babyhinder som en annan kan våga sig på!
Vi tränade vatten, galopptempo mellan hinder och att dra på rejält för att sedan ta tillbaka i banhoppningstempo. Efter en rejäl runda så är man både trött i knopp och kropp. Härliga Åsvild ställer upp på allt!

Examen - med guldstjärnor!

© Lena Enering
29 augusti - dags för Kvalitetsbedöming och Treårstest i Bollerup. Skulle mina adepter vara lika duktiga som på träning?!

Vi började med kvalitetsbedömning med Aprilia. Först ut var exteriör och där höll hon sina 40 p med raden 8-8-8-9-7. "Harmonisk, god rastyp, vackert huvud, gott djup, långt välformad kors, harmoniskt benad, vägvinnande skritt, taktmässig trav med normal steglängd."

Efter det var det raka vägen till löshoppning i ett väldigt varmt ridhus, men Aprilia vet vad hon ska göra och sköter detta galant.
Fick betyg 8-8. "God balans, säker taxering, bra benteknik, god spänst, utvecklingsbar, uppmärksam, god samarbetsvilja och gott förtroende."
Så var det dags för sista delen, som är ridningen. Här hon fick 8 på skritt som var vägvinnande, ren, avspänd. En 7 på trav som var taktmässig men lite obalanserad, men visar register. En 8 i galopp som var rytmisk, energisk, 7 på allmänna intryck där hon ansågs utvecklingsbar med framåtbjudning och fin samarbetsvilja.
Slutresultatet blev 8.00 i hoppning och gångarter 7,47. Det gav henne en hopputmärkelse. Vilken fin häst jag har!

© Lena Enering
Nästa att visas fram var Aramis i Treårstest. Vi har tränat rejält och nu var att se om han kunde visa det även på annan ort - och visst, han skötte det så fint!
I exteriör fick han raden 8-8-7-8-7 galopp 7 vilket gav 45p med kritiken "välutvecklad, god rastyp, vackert huvud, välliggande bog, välformad kors, nåt bred kort hals, harmoniskt benad, taktmässig framåtskridande skritt, taktmässig med god mekanik i trav men lite stel bog, rytmisk bra påskjut i galopp men även här lite stel bog.
Hoppningen hade han "god balans, bra benteknik, mkt god och jämn framåtbjudning, god spänst, något tung i landning, uppmärksam, samarbetsvillig, gott förtroende, vill göra rätt." Detta gav poängen 8-9 - 47p och ett hoppdiplom.

Tack till mina medhjälpare Rebecka Bentman och Josefin Hansson.

Fjord-SM och NM i Vaggeryd

SM-vinnare i hoppning -Trine 3341


Vi hade två uppfödningar med på årets SM - Gulmåras Ohly - 10:a i dressyren, och Trine 3341, vinnare i hoppningen!

Vår uppfödning Trine 3341 e. Ismo Kry 208 u. Tvetas Morina 3163 blev i dag 26/7-15 SM-VINNARE
i hoppning med Melie Lindberg Gullström i sadeln!
Efter en rafflande omhoppning där tiden kom att avgöra stod de som segrare.
Så himla roligt, att efter varit nära några gånger, äntligen få den eftertraktade titeln. Sedan blev de 3:a lag NM, stort grattis!
Ytterligare en av våra uppfödningar - Gulmåras Ohly - e. Christall 203 u. Celeste 2974
- gjorde bra ifrån sig med en 10:e plats och 65% i SM-dressyren.
Fantastiskt att se honom göra en sådan comeback efter två års vila efter en skada.
Grattis Ann Johansson till en fin ritt!

Mellan tävlandet hanns det även med utställning som var indelad i ston, valacker och hingstar.
Ohly visades fram av Emelie och fick en silverplakett med raden 8-7-7-8-8, 38p.
Trine med Celise som visare sprang ihop ett guld i stoklassen med raden 8-9-7-8-8, 40p.
Inte bara duktiga på tävlingsbanan utan även ett par snyggingar!


Ann Johansson med sin Gulmåras Ohly.

Hoppglada Trine 3341 med sin duktiga juniorryttare Melie Lindberg Gullström.

Äventyr med Titan och Aramis!

Då vi inte har någon egen fölvisning i föreningen i år passade jag på att ta Titan till premiering. Han var jätteduktig och följde mamma Ilse med både hopp och skutt, så skritten blev lite överilad idag.
Titans poäng blev 8-7-7-7-8.
Välutvecklad, harmonisk, god rastyp. Vackert huvud, ngt grov hals, välvinklad bog, ngt lång rygg, välformad kors. Något långa skenor, välmarkerade ledgångar. Överilad skritt, lätt och taktmässig trav.

Skulle stamboksfört Zelda i år men hon har resorberat så det blev inget föl efter henne, nu får vi på det igen och jag hoppas vi kan lyckas, men det verkar svårt.

Hem från premiering och snabbt byta häst för att hinna till löshoppning med Aramis.
Han börjar verkligen sätta tekniken och blir starkare för varje gång. Ska bli roligt att visa honom i augusti på 3-årstest.

Nordfjordkampen i hoppning 2015
I strålande väder var vi pingstdagen på Ringsjöorten och hade Nordfjordkampen i hoppning, som vanns av fjordingarna och avgörs i 70 cm. Min duktiga pålle Åsvild hoppar glatt på, men vi fick ett nedslag på sista hindret i omhoppningen, men vad gör det... Svärdottern Rebecka och hennes fine Urups Luke debuterade med att prova på 20 cm. Han var jätteduktig!

Den som väntar...
Efter ett antal dagar över tiden kom han så äntligen ut - Ilses son efter Trollfin FJH 740. Född kl 23.45 18 april.
En långbent gosse som är precis så söt och ljuvlig som alla fjordföl är.
Passande nog var det strålande solsken och varmt i luften när han i dag fick komma och lufta benen.

Krumelurtävling!
För att trimma dressyrprogrammen så de sitter, är det bara att ut och träna på alla möjliga ställen.
Så idag fick det bli grannbyn Vollsjö. Mycket som man måste lära sig. Längd på framridningen så hästen inte blir trött beroende på väder med mera. Min goa Åsvild gör alltid sitt bästa!

Tävlingssäsongen igång!

Aprilia Frö 3522

Åsvild 3482
Nu var det dags att Aprilia fick följa med på vårens första dressyrtävling. Vi red ett LD-program som är bra för nybörjare och som är utan galopp. Hon skötte sig fint, lite vingligt och något ofokuserad emellanåt. "Prillan" fick 63% och beröm för sin fina skritt och bra påskjut, så det bådar gott för framtiden.
För Åsvilds del var det fokus på LB:1 och LA:1. I lätt-B så tappade jag bort mig i programmet, jobbigt att det är helt nytt och inte tycker jag det har blivit bättre än det gamla. Men trots mina två felridningar (ops!) fick vi ihop 64 % och det räckte till en andraplats.
Sen var det dags för LA som var debut för mina fina Åsvild - och naturligtvis så red jag fel igen! Men poängen och 66% räckte precis till vinst!!!
Känns att det är de första rundorna för i år, man är lite rostig och programmen sitter inte i ryggmärgen än.

Aramis har börjat skolan!

Skönt att Aramis krumbuktar när jag är på marken och att han inte busar så när jag har kommit upp...
Men han är en klok pojke som är rädd om sin matte! Känns fint att ha kommit igång och så smått börjat med inridningen. Det är alltid lika spännande att få känna om det man sett från marken stämmer. Oftast blir det enkelt när man hanterat dem sen de var små. Nu blir det små jobb här framöver och så ska vi försöka få till en inkörning med.

2014
... och så var det jul igen!
Någon snö till den årliga julplåtningen blev det inte, men solsken i december är ju inte heller fy skam!
Från oss alla till er alla
en riktigt God Jul!

Hubertusjakt!

(© jaktfotograf Lena Enering)
Så blev det dags för Hubertusjakt med SSFF i skogen vid Vombsjön. Ett härligt gäng mötte upp för att delta och vädret visade
sig från sin bästa sida. Med hjälp av Rebecka, Molly och Emelie så fick vi med oss fyra hästar från Gulmåra.
Rebecka tog Jaffa, som nyss är hemkommen från sitt träningsläger i Vara, Molly hade Aprilia Frö och Emelie fick rida Åsvild. Själv rattade jag min treårsvalack Nimis. Alla skötte sig jättefint, jag är så stolt över dem, såväl två- som fyrbenta!
Vi red en runda på ca 1½ timme där vi delade oss lite under turen, då några ville galoppera lite mer och fortare och de unga orkade
inte hålla samma tempo. Väl i mål blev det leta räv i en skogsdunge och den hittades av Josefin och Amarula. När hästarna var omskötta och lastade fikade vi tillsammans och pratade en massa häst och konstaterade att detta gör vi om!

En flyttar ut och en flyttar hem...

Bilder: © stallchef Per Hansson
Nu har Palas flyttat till sitt nya hem och ska bli Emelies påläggskalv. Det ska bli så kul att få följa dem i framtiden.
Fick passa på att rida alla hästarna och jag försökte rida Bono, men jag har väldigt svårt att nå om den stora herren...
Kul var det att känna hur fint Jaffa fungerar i dressyren när hon går på kandar och att Ohly är frisk igen. Han är så fin att sitta på.
En grannflicka, Emma, har börjat rida åldermannen Fjodor och kommer om några år säkert bli ägare till en egen fjording!
Vi släppte ihop Bono och Palas och de fann varandra direkt - bara Palas gav tusan i Bonos hö.
Så med hem åkte vår Jaffa som nu ska försöka hitta sin plats i flocken igen här hemma.

Hö(ä)stträning x 2
I fint höstväder hade Hörbykuskarna en precisionsträning hemma hos Brigitte på hennes nyanlagda bana i Tattarp. Den var verkligen fin att köra på. Åsvild tycker det är skoj med körning och det var ett bra tillfälle att få träna inför SSFF:s träff den 18 oktober.
Raskt hem och byta häst i släpen och iväg med Aramis för att träna löshoppning. Tränaren har en kulle på banan och där ställde han sig för att spana på alla andra hästar runt omkring. Han är så cool att ha med sig och kommer lätt till jobb.


Han lyser där han står som kung på toppen - Aramis!

© Lena Enering


Vetlandahelgen - fjordfolkets julafton!
I helgen har vi varit i Vetlanda på hingstvisning med våra 2.5 års pojkar Aramis e: Mykletind 261, och Devin e: Terne Gutt 278.
Alltid spännande att komma dit och framför allt hur kommer de att uppföra sig bland så många andra grabbar? Men heder åt gossarna, de skötte sig jättebra och kändes väl förberedda, då vi tränat dem bland många andra olika hästar under sommarens gång. Visst svallar känslorna men inte värre än man kan hålla dem på mattan.
Först ut var Aramis och han ställde upp sig bra och sprang så bra han kunde då han är stor (145 cm) och inte riktigt i fas i traven men den kommer när han är färdigväxt.
Inget godkännande för honom för dagen och han fick poängen 8-7-8-8-7=38 och galopp 7. Kritik vet vi inte än, protokollen kommer att skickas hem.
Devin, go och glad in i ring och med sina 141cm så har han lite lättare att få kroppen med sig. Lite busig men lyssnade och skötte sig galant, men inte heller han fick något godkännande och kom ut med poängen 8-7-7-8-6 och galopp 8. En 6:a på hans trav kändes snålt då han rör sig lätt med ett bra hasarbete. Men men, vi tycker inte alltid lika.
Tackar för god hjälp av vår son Dick och hans flickvän Rebecka att få dit alla hästar och hjälp under hela dagen med visning, borstning och hästar hit och dit. På lördagskvällen åkte de hem med killarna så hade vi bara Zelda kvar inför söndagens äventyr. Det kändes som en lyx att inte behöva ha dem kvar där. Hovfotografen Lena var med och förevigade det hela.
Zelda har fått träna ett bra tag på uppgiften inför treårstestet då hon visade sig vara lite nonchalant på låga hinder och hon klantade till resultatet på Bollerups treårstest. Så det blev till att lägga om träningen lite och det gav resultat vid visningen på Fjordföreningens eget treårstest i Vetlanda under den gångna helgen.
Hon lyckades som dressyrtalang få poängen 9-8-7-8-8-7=47p och som hopptalang 9-8-7-7-8-8=47p.
ETT DUBBELDIPLOM - INTE ILLA
! Omdömet om henne blev feminin, vackert huvud, välformad ngt kort hals, lite omarkerade framknä, energisk skritt med god takt, lätt trav med god takt och mekanik, energisk och framåtgripande galopp. I hoppningen fick hon god balans och taxering, bra benteknik, god framåtbjudning, önskas lite mer ryggverkan. God samarbetsvilja och uppmärksamhet, gott förtroende. Verkligen jättenöjd med min tös som tyckte det var så skönt att få kliva av transporten på hemmaplan och förena sig med de andra i hagen.

Treårstest och KM

Hjälpredor vill till när man har två hästar med sig.

Gulmåras Nimis (till vänster) och Gulmåras Zelda löshoppar.

Nimis, 135 cm, och halvsyrran Zelda, 140 cm.
Så var vi på väg till Bollerup igen med nybadade och fina hästar, Zelda och Nimis till treårstest. Raskt till ID-kontroll och mätning och Zelda var 140 cm och Nimis 135 cm. Med god hjälp av min syster Solveig och Emelie så värmde vi upp dem för att sedan in i ring och visa upp sig.
Först ut var Zelda som visade sig fint men är lite nonchalant på det låga första hindret och då har hon svårt med taxering till oxern. Lite sur är jag på henne när jag vet att hon hoppar som en katt. Sätter man första hindret högt så brukar hon allvar. Så vi får hitta på något så hon hoppar detta bättre.
Nimis en glad gosse som gör sitt bästa och med sin överbyggda gump lyckades riktigt bra att ta sig över hindren. Stolt över mina fina pållar som uppför sig och försöker göra sitt bästa.

Gulmåras Nimis 8-7-7-8-7, galopp 8, löshoppning: teknik 6, temperament och allmänt intryck 7= gång 45, hopp 43
Mkt god typ, vackert huvud, ngt kort bred hals, överbyggd välmusklat kors, ngt tät fram, vägvinnande rörlig taktmässig skritt, energisk taktmässig ngt markbunden trav, energisk rytmisk galopp med god balans.

Gulmåras Zelda 8-8-8-8-8, galopp 7, löshoppning: teknik 5, temperament och allmänt intryck 6= gång 47 diplom, hopp 42
Mkt god typ, feminin, vacker huvud, ngt kort hals, bra ledgångar, energisk taktmässig vägvinnande och rörlig skritt, lätt energisk taktmässig trav, energisk och rytmisk galopp lite obalans ibland.

På söndagen hade vi KM i SSFF i Fågeltofta och målet för Åsvild och mig har varit att ställa upp i lilla allrounden, dressyr LB:1, hoppning 80 cm och körning Lätt klass.
Vädret var hemskt då regnet öste ner, så framridningen blev lite si och så. Hon kunde varit lite stadigare i formen men 68% är inte så tokigt, domaren var nog lite snäll... Vi brukar hoppa ute men banan blev så tung av allt regn så vi fick bygga i ridhuset. Två pet på rundan känns godkänt. Dags att köra och jag fick låna vagn så det var mycket spänna av och för. En svårare bana än jag kört tidigare, med serpentin och det var svårt så vi körde över någon kon och Åsvild blev lite orolig men lyssnade bra ändå. Klarade oss inom tiden och bara det är ett plus och några bollar ner känns helt ok. Detta gav mersmak!


Fler guldhästar...

© hovfotograf Lena Enering

Så var det dags för den andra premieringen i år och denna gång på Bollerup med Aprilia för att få henne stamboksförd. Passade på att visa sonen också, eftersom vi inte ska ha ett eget fölchampionat i föreningen i år.
Med båda nytvättade och fina begav sig Rebecka och jag iväg med dessa och plockade upp hovfotografen på vägen för att få dagens övningar på bild. Först ut för dagen var vi efter id-koll och mätning. Aprilia har vuxit 2 cm sedan treårsvisningen och mätte nu 144 cm. Väl inne på banan så vet hon vad hon ska göra och skötte sig utmärkt. Liten man var också duktig och uppförde sig jättefint.
När visningen var klar var det dags att göra bruksprovet och denna gång fick vi vara ridhuset eftersom det regnat så himla mycket de senaste dagarna. Det kändes skönt med ett bra underlag att rida på och Aprilia fixade detta fint med sonen och Rebecka i mitten så kunde vi rida runt om så domaren kunde se att vi behärskade alla gångartena i båda varven. Nöjda och belåtna med dagen kunde vi åka hem med två fina guldhästar!

Gulmåras Eld 8-8-7-9-8=40p Maskulin av god rastyp, vackert huvud, gott djup, ngt brett ansatt hals med god längd. Naturlig och avspänd skritt. lätt trav med god mekanik.
Aprilia Frö 8-8-7-9-8=40p AB premierad. Feminin, god rastyp, vackert huvud, bra framparti, gott djup välvinklat kors, ngt finbent, avspänd vägvinnande skritt, taktmässig trav med god mekanik.


Dagens guldhäst!!

(bilder: © Lena Enering)

 

Gulmåras Zelda

e. Brynje 218 u. Gulmåras Jaffa 3340
8-8-8-9-7= diplom - premiering Bjärsjölagård 12/7


Premiärturen!
Vi har "blivit med" maratonvagn - visst klär den Åsvild fint?!

Norrlandstripp

Gulmåras Elle
Under några dagar i juni har vi varit och besökt vår uppfödningar i Luleå och Boden. Första besöket blev hos Gulmåras Elle 3455 (f. 2007 e. Allman 204 - Daler 180) och Gulmåras Trolla (f. 2008 e. Trollfin D740 - Kasper 47) och deras nya familj. Känns så bra att de nu fått ett bra hem efter sina taskiga upplevelser hos förra ägaren.
Jag fick prova att rida deras westerntränade fjording Mysan och hon var en härlig häst att sitta på, trots att jag var lite ovan med hjälperna. Red Elle några gånger för att hjälpa dem att få ner hennes huvud som hon gärna bär högt. En yngre tjej i stallet hoppade henne och det såg så trevligt ut. Jag red även Trolla, men henne får det ännu tas försiktigt tills knäna är helt stabila, men hon kommer att bli helt frisk igen.
Michelle och Gulmåras Elle Michelle och Gulmåras Trolla
Mysan e. (Fyndig Saluut 216) med nybörjare i westernsadel... Elle och "gammelmatten"
Vi hann också med att åka en sväng till Storforsen och det var en mäktig upplevelse att vandra upp längs den, där skulle vi kunnat varit flera dagar och promenerat.
Utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad som från början var det ursprungliga Luleå innan staden blev flyttad för att hamnen var för grund. Idag tillhör det världsarvet och är skyddat av det.
Gammelstads kyrkby Storforsen
Ett besök hos underbara Trine 3341 (f. 2002 e. Ismo Kry 208 - Dalar 154) med familj var också inplanerat och vi hade en härlig fikastund i gröngräset och pratade om kommande SM och allt som hänt sedan vi sågs förra året på SM.
Goa Trine med buskompisen Rex och sina duktiga ryttare - Melie och Celise.
Nästa stopp blev att träffa förra ägaren till vår uppfödning Mahelon (f. -99 e Solhems Nalle 127 - Kasper 47) Lisa och hennes mamma och nya ägaren Jossan och hennes familj för att se hur "Malte" har det.
Det är elva år sedan vi sålde honom till Luleå och han har ägts av lite olika och bland annat varit ridskolehäst innan Lisa köpte honom. Lisa och "Malte" tävlade framgångsrikt i hoppning. Nu ska han träna upp en ny generation och kanske får vi om några år se dessa två på banan ihop.
Det kändes som att träffa gamla bekanta fast vi aldrig har setts förut, men jag har ju följt dem via datorn i flera år.
Mahelon med sina "tjejer"!
Vi stannade till och kollade en fjording till - nördar som vi är - och det är Sveriges bästa dressyrfjording, Lyckängs Dajm. Kommer tyvärr inte till SM i år men hoppas på ett NM till nästa år om alla får vara friska och hänga med.
Vilka fina dagar det varit med härligt väder och inte allt för många mygg.

Nordfjordkampen dressyr 31/5 2014

© Anders Edvardsson

© Anna Mattsson
I dag har vi haft vår årliga Nordfjordkamp i dressyr. Precis som alltid en trevlig tillställning.
Åsvild kändes jättefin trots ett varmt ridhus och vi fick ihop fina 67,59% i LC1 och det räckte till en vinst.
Kampen mellan raserna går LB:1 och med 62.58% blev vi 2:a och bästa fjordhäst för dagen, slagen med några hundradelar av bästa nordsvensken Oden med Jessica Jacobsson i sadeln.

Unge herr rödtopp...
På spatsertur med morsan Jag kan stå på tre ben också!
... har nu fått sitt namn - Gulmåras Eld - tusen tack för alla namnförslag till den lille.

Nytillskott hos Gulmåra!
7 maj nedkom Aprilia Frö med ett hingstföl. Stolt pappa är Bacchus Grönkulla 288.
Den lille - ännu odöpte - gossen ser ut att bli rödblack som mor sin.

Åsvild tränar på
Första maj var vi på en klurig men ack så nyttig banhoppningsträning, Åsvild och matten.
Den bussiga Åsvild ska mätas inom snar framtid och sedan ska vi ut på tävling och testa om vi lärt oss något!

Vårens första uteträning!
Med en veckas fint vårväder så kunde vi ha vår första utomhusträning.
Åsvild jobbar glatt på med alla diverse övningar och galoppbommar så vi kan stärka hennes galopp. Hon blir bara bättre och bättre min fina tös!

Vinterhälsning från snöiga Skåne!

Gulmåras grand old lady - Celeste 2974 - 21 år ung!

Busgrabbarna Gulmåras Aramis och Gulmåras Devin

Gulmåras Ilse 3398

2013
Nu är det jul igen...
God jul och lyckosamt gott nytt år!

Heja Trine - fin fjordreklam!
http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2013/12/Fjordingen-som-hoppar-140/

Våra ynglingar - december

Gulmåras Aramis e. Mykletind 261 u. Amarula 3481 e. Trollfin

Gulmåras Devin e. Terne Gutt 278 u. Åsvild 3482 e. Åsedölen
Vi får väl se hur dessa gossar utvecklas - röra sig ordentligt kan de i alla fall - och för all del rulla sig i leran också!

Fölchampionat
12 oktober var det dags för vår yngste - Gulmåras Palas (e. Furubäcks Inter 191 u. Gulmåras Ilse 3398) åka transport och visa upp sig för folk!
Det gick bra kan man säga... Det var SSFF:s fölchampionat som gällde, och domaren Birgitta Larsson gillade vad hon såg:
"Utmärkt typ, vackert huvud, välformad hals, muskelfylld överlinje, bra ledgångar. Avspänd och rörlig skritt med god takt. Lätt trav med god takt och energi."
9-9-8-8-9=43p

En lyckad dag på Bollerup
Lördagen den 31/8-13 så var jag och mina töser på kvalitet och treårsvisning på Bollerup.
Först ut var Åsvild att visas för hand och hon fick raden 9-8-7-8-8=40p för exteriördomaren Birgitta Larsson. Efter det så bar det av till löshoppning och där var hon lite väl taggad och tog hindren för snabbt, så stundtals blev hon lite osäker och stannade när hon tyckte det var högt, men 7-6 känns bra för hennes hoppförmåga. Hoppdomaren Harald Jönsson undrade vad jag fodrat med, lite vitsig var han och undrade om det var "flyghavre"...
Så var det på med sadeln och in till ridprovet som i år dömdes av Niklas Roslund. Åsvild var lugn och samarbetsvillig, kändes mjuk och fin att rida. Ren och energisk skritt, energisk trav men inte riktigt färdig att klara längningarna och lite obalanserad i galopp men rytmisk och energisk, utvecklingsbar. Känns bra för framtiden! Slutpoängen gav hoppning 7,00 och gångart 6,93.
Så bytte vi häst och nu det var Aprilia Frö som skulle visas i 3-årstestet.
Hon fick raden 8-7-8-9-8=40 p, galopp 7 och hoppning 8-8. Vilken tjej att själv söka hindren, bara ett litet smack och ordet galopp så vet hon vad som gäller och taxerar säkert med god balans och räds inte höjden.
Hennes slutpoäng blev gång 47 - hopp 46.
En mycket nöjd hästägare åkte hem med två fina damer i släpet!

Klubbmästerskap Södra Skånes Fjordförening
Åsvild gjorde en fin nollrunda på sin start i KM hoppning och vi red ihop fina 61% i LC:1. En bakutspark i galoppen kostade poäng, men vad gör det.

Premiering
Så har vi varit i Bollerup på premiering den 23/7 och i år var det bara två töser som fick följa med. Det var en jättefin (och varm!) sommardag och som tur så visade vi bland de första. Aprilia skötte sig med den äran och fick sitt diplom. Känns alltid lite nervöst när de haft höga poäng både som ett- och tvååring, ska det hålla? - som tur var så höll det även som treåring!
Gulmåras Zelda var först lite ängslig (hon var ensam i sin klass) att lämna Aprilia , men även hon skötte sig utmärkt. Känns bra att träna detta så är det inte helt främmande för henne nästa år.
Aprilia Frö
e. Glibings Ajs FJH 736 u. Philippa 3265 e. Ismo Kry 208
8-8-8-9-7=40 p.
Mycket god typ, linjerad, feminin, bra utstrålning. Vackert huvud, bra bogparti, stark rygg, långt kors.
Nöjaktigt korrekt. Utmärkt skritt, ngt kort trav.
Gulmåras Zelda
född 2011 e. Brynje 218 u. Gulmåras Jaffa 3340 e. Daler 180
8-8-8-8-7=39 p.
Mycket god typ, vackert huvud, bra bog, stark rygg, långt kors.
Nöjaktigt korrekt, god steglängd i skritt, önskvärt bättre påskjut i trav.

Bilder: © Lena Enering

Fjord-SM 2013

Festlig invigning med Öknaskolans fjordingpar i täten.

Celise, Trine 3341, Melie och Zia, en framgångsrik Norrlandskvartett!
Melie (till vänster) och Celise hoppar felfria 80-cm-rundor med Trine.
Vann varsin klass gjorde de också - duktiga tjejer!!!
Emelie Johansson/Fjodor. Celise red även dressyr LB:1 med Trine.

Den gångna helgen har vi tillbringat på Fjord-SM på Öknaskolan, en naturbruksskola utanför Nyköping. Ett mycket trevligt och väl arrangerat meeting med många starter.
Äntligen fick jag träffa familjen Lindberg-Gullström från Boden (de hade 102 mil enkel resa till Nyköping...) som äger och tävlar vår uppfödning Trine 3341 (e. Ismo Kry) och det kändes så himla kul. De var precis lika rara som jag trott.

Tjejerna från Boden startade var sin klass i hoppning på fredagen och lyckades med att få var sin blå/gul, så himla roligt och välförtjänt för dem. Celise passade även på att starta en LB:1 dressyr som hon precis kvalat till före SM. Så kom söndagen och där red yngsta systern Melie förklassen (80 cm - nolla i grunden) och Celise tog hand om SM-klassen. Hon fick ett pet, 4 fel, men väldigt bra tid så det räckte till en fjärdeplacering för henne i SM. Stiligt!
Det lär väl dröja innan vi ses igen så det är tur att datorn finns så vi kan fortsätta hålla kontakten...

Emelie Johansson från Vara, där nu vår Jaffa bor, hade med sig sin ålderman Fjodor och han gjorde väldigt bra ifrån sig. Bara ett stopp, det får man vara nöjd med.

Vädret har varit så fint att det blev härliga grillkvällar med både nya och gamla bekantskaper.


Gulmåras yngste...

© Lena Enering
N.N. (No Name eller kanske renutav det blir en Nicke Nyfiken...) en vecka ung, Ilses son med Furubäcks Inter.

Gulmåras Jaffa på träningsläger hos släkten i Vara!

Från vänster: Emelie/Bono--- Ann/Jaffa----Emlie/Jaffa

Fr. vänster: Gulmåras Ohly ---- Marita/Bono ---- Bono och Jaffa njuter i gräset...
I måndags - 1 juli - körde vi Jaffa till familjen Johansson (Ann & Emelie) där hon ska tjänstgöra tills deras Gulmåras Ohly blir bra från sin envisa hälta.
Efter många mil i släpen och lite paus i boxen provred både Ann och Emelie Jaffa i paddocken och jag fick prova på Bono - vilket är fler år sedan sist. Jättekul att känna hur han utvecklats. Efter ridtur så släppte vi ihop Bono och Jaffa, men lite bakut mot varandra så var det över och de kunde beta i lugn och ro. Nu hoppas vi att Jaffa ska fungera hos dem.

Välkommen till världen!
Ikväll - 27 juni - halv nio födde Ilse en son. Vi har skickat en hälsning till pappa Furubäcks Inter 191.

Hoppkurs i glada vänners lag!

© Lena Enering
Idag, 15 juni, har vi i Södra Skånes fjordhästförening haft hoppkurs för Magnus Jacobsson på en fin utomhusbana strax söder om Sjöbo. Många olika hinder att träna på och det är nyttigt för hästarna att komma till nya platser. Ljuvligt sommarväder och en jättetrevlig träning tillsammans med goda fjordvänner.
För den som kanske undrar är det Gulmåras Jaffa 3340 som syns på bilderna...

Bruks-DM

Åsvild 3482 debuterar i bruksridning. (© Per Hansson)
Eftersom vår egen brukstävling i Skåne blev inställd så bar det idag, 2 juni, av till Bräkne-Hoby i Blekinge med Celeste och Åsvild för att vara med i deras tävling. Båda damerna var brunstiga och blev överlyckliga då de såg Ingvar Halsnaes...
Celeste var inte så lydig som hon brukar och drog på sig en del onödiga straffpoäng så när Åsvild skulle på banan fick Celeste stå i släpet. Detta var första starten för Åsvild i denna gren och hon skötte sig jättefint, väldigt okomplicerad tjej. 91p i straff och en 4:de placering följd av Celeste på en 5:e plats med 115 straffpoäng.

Nordfjordkamp dressyr

© Elin Holmgren
Så har vi klarat av årets deltagande i Nordfjordkampen och resultatet var väl inget att skryta med, då Jaffa har lite tendenser att ha lite för bråttom. Men vilken gång och vilket bakbensarbete hon har, min ädla springare!

Nordfjordkamp i hoppning
Åsvild 3482 debuterade på hoppbanan med den äran!
Första starten tillsammans gjorde Rebecka Bentman/Gulmåras Jaffa 3340. Felfri runda blev det!
Idag har vi haft Nordfjordkampen i hoppning i Attusa. Åsvild debuterade på modiga 40 cm i en clear round. Hon skötte sig fint och kom bara utanför ett hinder som vi fick ta om. Min Jaffa har alltid gasen i botten och gick en dubbel nolla i Nordfjordkampsklassen men jag fegade lite på att lägga en ponnysväng i omhoppningen så där tappade vi lite tid...
Jaffa och Rebecka gjorde sin första start tillsammans och det såg lugnt fint ut.

Krumelurpremiär!
Nu har min lilla tös - Åsvild 3482 - startat sin första dressyrtävling. Alltid lika spännande för man vet aldrig vad de hittar på. Men hon skötte sig jättefint. Lite ovanligt för mig att rida en häst som tar det lite lugnare än mina andra rallybrudar...
Vi började med LC:1 och kom runt på fina 65,18% så det lovar gott inför framtiden! (hovfotograf: © Lena Enering)

10 månader ung!

Vårt "aprilskämt" växer och frodas - visst är han stilig, ynglingen Gulmåras Aramis!
Härstamningen är Mykletind 261 - Trollfin D740 - Furubäcks Inter 191 - Champis 160.


© Lena Enering

Snö och kyla, men vi jobbar på!

© Jimmy Hansson
Nu går det framåt med Aprilias inkörning och med lite hjälp i början av mannen min så kan jag själv köra en liten sväng i hagen med henne. Hon är en väldigt lyhörd och samarbetsvillig flicka så det kommer att bli jättebra. Tur att Aprilia inte vet hur mycket som hon ska lära sig under detta år...

2012
Juletider

© Lena Enering
En riktigt GOD JUL önskas er alla från oss på Gulmåra stuteri!

Säsongsavslut
Årets sista tävling i SSFF:s regi blev hopptävling i Attusa. Vi var inte så många deltagare denna gång, men lika roligt är det att hoppa och viktigt att våra tävlingar blir av. Jaffa kändes väldigt fin, inte för het utan precis lagom gas höll hon.

Gulmåras Jaffa på dressyrbanan!

© Lena Enering
I lördags hade SSFF sin sista dressyrtävling för året och vi var många startande. Min rallybrud Jaffa fick lufta benen i detta, för fort ska det gå och det hade varit bättre om där stod lite hinder tyckte hon. Vi red LC:1 med 60% och LB:1 58,27% - den sista klassen med ett bakutsprång och en vända över dressyrstaketen... - men vad gör det, vi hade skoj!
Idag har dressyrmadamen, med Rebecka i sadeln, själv tog jag Ilse, varit på långtur i det fina höstvädret med härliga galopper längs skogsvägarna.

Fölchampionat 2012
Så har SSFF haft sin årliga fölvisning med sju föl. Föreningen hade även öppnat upp för 1- och 2-åringar då den planerade utställningen i somras blev inställd, fyra var anmälda. Domare var Ann-Charlotte Svensson.
Vi hade Gulmåras Devin (e. Terne Gutt 278 u. Åsvild) med oss - vårt andra årsföl, Gulmåras Aramis (e. Mykletind 261 u. Amarula) fick stanna hemma då han är skadad.
Lille Devin tog hela tillställningen med ro och verkade mest lukta på blommorna och hade inte alls någon lust att skynda på...
Han fick poängraden 77788= 37p. Rastypisk, uttrycksfull uppsyn, lång ngt lågt ansatt hals, brant bog, bra kors för dagen upprätta kotor och långa skenor, tät, vägvinnande skritt med god takt, kort taktmässig trav.

Dubbeldiplom!!!

© hovfotograf Lena Enering ;-)

Min härliga Gulmåras Cesar skötte sig så fint på 3-årstestet på Bollerup idag. Vi har haft lite jobb med att han går för fort och attackerar första hindret och då har det inte stämt till andra hindret, men med lite hjälp av dagens domare Harald Jönsson så fick vi avståndet att stämma och han hoppade som bara den!!! "Nu slutar vi när det är som bäst" var domarens kommentar.
Birgitta Larsson som dömde exteriör, förklarade på ett bra sätt varför han för dagen fick 8 i trav och galopp och inte 9:or. Framåtbjudning bra men måste lära sig att komma tillbaka snabbare och sätta under sig. Bra kritik från båda att ta med sig i framtiden under hans vidare utbildning.

Dagens resultat.
Typ: Mkt god rastyp - 9. Huvud, hals och bål: Vackert huvud, välformad hals, god muskulatur i rygg och kors - 8. Extremiteter: bra ledgångar - 8. Skritt: vägvinnande, taktmässig, rörlig - 8. Trav: vägvinnande, lätt, god mekanik - 8. Galopp: vägvinnande, rytmisk, energisk, god balans - 8. 988888
Hoppning
Teknik och förmåga: god balans, säker taxering, benteknik bra bak, mkt god framåtbjudning, spänst kraftfull och avspänd, snabb reaktionsförmåga - 8. Temperament och allmänt intryck: Samarbetsvilja god, uppmärksamhet god, förtroende gott, energisk - 8.
98888 8 88


Gångartsdiplom 49p och hoppdiplom 49p - vilken kuse!!!!


Svettiga övningar!!!

© Lena Enering
På vilket visade sig bli årets varmaste dag hade vi ett gäng på tio ryttare terrängträning på Tågarportens terrängbana vid Annelöv. Har nog sällan haft ett så svettigt ridpass och det gick till mängder med dricka under tiden. Vi delades in i två grupper efter hästar och ryttares förmåga. Jaffa och jag höll oss till unghästgruppen eftersom Jaffa inte provat på detta tidigare och jag inte tycker om höga, fasta hinder. Jaffa tyckte det var kul att galoppera uppför backar, hoppa hinder, rida utför men vid vattnet blev det tvärstopp - så det fick till både lock och pock för att komma i, men i kom vi! Båda var vi helt slut när vi var klara. Fast jag kan nog göra om det vid nästa träningstillfälle...

Danmarksvisit
Så här i semestertider åkte vi häromdagen över bron till vårt grannland för att hälsa på Pia och hennes "gulingar" på Graesmarken. På bilden till vänster visar Pia tre fina Ismo Krydöttrar - Isla, Noma och Nille. Mamman till flickorna är (Gulmåras) Nahla 3161, bilden till höger.

Premiering Bjärsjölagård 14 juli
Gulmåras Zelda
Typ: För dagen överbyggd, mkt god typ 8
Huvud ,hals, bål: vackert huvud, välansatt hals, gott djup, välformat kors 8
Extremiteter: rättställd 8
Skritt: vägvinnande, energisk, taktmässig 9
Trav: Taktmässig, ngt oengagerad 7
8-8-8-9-7= 40p
Aprilia Frö
Typ: välutv, mkt god rastyp, vackert huvud 8
Huvud, hals, bål: god resning, gott djup, välmusklad överlinje. 8
Extremiteter: välbenad 8
Skritt: Framåtgripande, rörlig, taktmässig 9
Trav: Lätt, energisk 8
8-8-8-9-8= 41p

© Lena Enering
Åsvild
Typ: mkt god rastyp, harmonisk 9
Huvud, hals, bål: vackert huvud, välformad ngt kort hals muskelfylld överlinje 9
Extremiteter: ej helt korrekt, inskenad fram 7
Skritt: vägvinnande, avsp, rörlig 8
Trav: lätt ngt kort 7
9-9-7-8-7= 40 p stamboksförd med AB, Godkänt körprov

Mor och son
Visst är han söt?! lille Gulmåras Devin efter Terne Gutt 278 och redan 3 veckor gammal, tiden går så fort. Mamma Åsvild är i selen igen och där trivs hon ypperligt. Jimmy fick följa med mig på premiärturen efter fölningen, för hon ville inte stå still när jag skulle spänna för och inte stanna vid stopp heller. Bäst vore om huvudledsbilarna stannar för korsande trafik... ;-)

Nu är han här!
Efter att gått över tiden i 14 dagar känns det skönt att nattvaket äntligen är över och allt gick bra. Kl 23.45 4 juni nedkom Åsvild med en liten norrman, som än så länge inte är döpt. Just nu ute och luftar hovarna för första gången.

Snart resultat efter cykelturen till grannen i juni 2011...

© Lena Enering

DM i bruksridning 3/6
Skam den som ger sig - i dag gjorde vi ett nytt försök!
Vi åkte till Blekinges DM i Bruks i Bräkne-Hoby för att ta lite revansch sen förra fadäsen när jag red fel väg på hemmaplan.
Idag gjorde vi en kanonrunda som räckte till en andraplats med 39 straffpoäng efter hemmaekipaget Emma Westers 29 straffp.
Celeste kändes så fin och samarbetsvillig, gamla tanten is still going strong!

Nordfjordkamp i dressyr
Idag, pingstafton, har vi haft vår årliga Nordfjordkamp i dressyr på Gärds fina utebanor vid Kristianstad. Det blev en hård kamp mellan raserna och som fjordana till slut vann med minsta marginal.
Josefin Hägglund red min Gulmåras Jaffa i dressyren då hon har tränat med henne nu när hennes egen Amarula är mammaledig. Jaffa är inte alldeles lättriden, då hon blir lite varm under luggen och får lite mycket spring i benen när hon inte förstår, men Josefin red henne med en ängels tålamod och det gav bra utdelning. En hedrande 4:de placering i LB1 med 191p 65,86%. Vi var båda lika nöjda. Ett stort tack till Josefin som hjälper till att utbilda mina pållar.

Nordfjordkamp i hoppning och DM i bruksridning

©: Per Hansson
Söndagen den 13 maj var det dags för bruksridning på Glimmeboda vid Brösarp. Gamla damen Celeste fick ställa upp på detta. Men rider man fel väg och blir utesluten får man skylla sig själv.... Men skoj var det ändå!

© Lena Enering)
Lördagen den 12 maj hade vi tillsammans med nordsvenskarna hopptävling på Attusa gård utanför Sankt Olof. Som tur var red vi i ridhuset för det blåste rejäla vårvindar och småregnade hela tiden. Vi hade en pay-and-jump upp t.o.m 50 cm och sedan hade vi Nordfjordkamp med hinderhöjd på 60 cm. Med mig hade jag Gulmåras Jaffa och hon tycker det är jättekul och laddar som om hindren var mycket så större! Till den höjden kommer vi kanske när vi tränat lite mer, mest matten förstås... Vi gick nolla i grunden men rev sista hindret i omhoppningen, men vad gör väl det när Jaffa skötte sig så bra och det räckte till en tredjeplacering!
Ett mycket trevligt ställe att arrangera tävlingar på och jag hoppas vi kommer dit vid fler tillfällen.

Treårstest i Varberg
5 maj styrde vi kosan till Himledalens Ridklubb, strax utanför Varberg, för att titta på när Gulmåras Hannibal (Mykletind 261 u. Gulmåras Jaffa 3340) gjorde sitt treårstest. Väl förberedd av sin matte Linda Karlsson och med duktiga medhjälpare i ringen så skötte han sig jättefint. Exteriördomare var Ronny Johnsson och i hoppningen dömde Magnus Dyrendahl, en för mig ny bekantskap.
Hannibal fick 778776=42 i exteriör och 7-7 på hoppningen. Bra gjort, med tanke på att Hannibal fortfarande växer och bakändan inte riktigt hänger med ännu.

Två töser har flyttat!

Gulmåras Elle 3455

Gulmåras Trolla
Bilderna ovan visar "sista ridturen" i hemmapaddocken. Båda tjejerna följs åt till sin nya ägare i Rödeby, Blekinge.

Aprilskämtet växer och frodas!

© Lena Enering)
Gulmåras Aramis, nästan en månad gammal (eller ung!), njuter av vårsolen.

En hästfylld helg!
Trolla backar ut. Rebecca taktiksnackar med damerna!
Rebecca och Jaffa, matte och Trolla. Vimsiga tanter!
Gulmåras Cesar på löshoppningsclinic!
Lördagen startades med att vi i SSFF hade årets första dressyrtävling och det var riktigt många starter och många småttingar som var ute för första gången. Jag tog 4-åriga Gulmåras Trolla med mig till LD-programmet och hon skötte sig så fint att vi red ihop 65% som räckte till en första placering. Rebecca, som aldrig provat på en dressyrtävling, fick rida Gulmåras Jaffa i LD, men den damen hade separationsångest och skrek hela tiden vilket gjorde henne lite svårriden. Själv startade jag henne, i LB men när koncentrationen inte är där går det väldigt snabbt, nästa gång ska hon åka utan stallkamrater... Positivt är att hon fick omdömet trevliga gångarter, resten får vi nog arbeta lite mera på - efter tre års mammaledighet kan man inte begära allt på en gång.
Söndagen fortsatte med massor av häst för då arrangerade SSFF en löshoppningsclinic för Sofia Sandberg på stall Brännorna i Onslunda. Dit tog vi hästar i lite olika åldrar för att lära oss att se olika hopptekniker och hur man kan hjälpa sin häst på bästa sätt att komma på rätt avstånd, olika hindertyper , hjälp av markbommar mm. Jag hade med mig 3-årsvalacken Gulmåras Cesar inför dagens övningar och han skötte sig med bravur. Bra att få hjälp med hur man ska träna på bästa sätt med tanke på 3- årstest senare i år.

Gulmåras aprilskämt...
På kvällen den 1 april nedkom (precis som beräknat) Amarula (e. Trollfin D740) med sin förstfödde. Det blev en fin hingstunge, som är namnad till Gulmåras Aramis. Pappa är Mykletind 261.

Vårarbete med Gulmåras Cesar
När vädret är fint gäller det att passa på att arbeta unghästarna. I år blir Cesar 3 år så det är dags att komma på ryggen på honom. Först en stunds tömkörning för att göra av med lite överskottsenergi innan uppsittning. Första gången hängde jag bara och andra gången så sitter jag där på toppen! Känns fint! Cesar tar det så coolt när mannen min leder oss runt i paddocken. Nästa gång får vi prova själva.

2011
Nu är det jul igen...

I juletider ska man vara givmild - håll tillgodo - här bjuder vi på vyer från ett skånskt jullandskap!
Årets tomtehäst är Gulmåras Jaffa 3340.
God jul till er alla från oss på Gulmåra stuteri!

© Lena Enering

Banhoppningsträning 19 november
Att få träna att hoppa bana med såväl unga som gamla - både hästar och ryttare - är roligt, då man får en chans att testa sig själv och hästen utan tävlingsstressen.
Gulmåras Jaffa fick följa med och det märks att hon är lite ringrostig efter mammaledigheten, men hon är alltid lika positiv och tycker det är kul. Granntösen Molly var också hoppsugen och red Celeste 2974, den sistnämnda ser ut som en nallebjörn i sin vinterpäls... Den gamla damen är garvad i gamet och det minsta Molly slarvar så passar hon på att lura henne så det gäller att hon verkligen rider. Det har hon nytta av sedan till sin egen unghäst, som hon sedan red bland de unga. Vi avslutade då dagen med att ha social träning för de yngsta hästarna. Vi var fyra unghästar som red tillsammans och jag hann köra hem om och lämpa av "di gamle" och lasta treåriga Gulmåras Trolla till detta. Vi tränade på möten, folk på läktaren, att skritta och trava banan som vi hoppat med andra. Att bara gå in och ut från ridhuset kan vara jobbigt och att bli ensam där inne kan vara riktigt kusligt - då växer spökena. Det var väldigt nyttig träning och det var trötta små barn som gärna åkte hem sedan. Detta gör vi gärna om igen till våren!
Celeste 2974 och Molly
Gulmåras Jaffa 3340 med matte

© Lena Enering

Härlig skogstur
Då vädret under november varit riktigt hyfsat (=inget regn) har jag försökt att åka till skogen så mycket som möjligt under helgerna. Söder om Vombsjön har en av våra större travtränare i Skåne en fin grusbana mitt inne i skogen där han kör sina hästar. Rider man fint och inte i deras körspår så är man välkommen och det är som gjort för att träna galopp där! Förra helgen hängde granntösen Molly med och vi fick oss en härlig skogsrunda med Celeste och Ilse.

Gulmåras Elle lektant till lillbrorsan!
Idag har vi varit norr om Skånes gräns, närmare bestämt hemma hos Gulmåras Hannibal och Linda i Åskloster vid Varberg. Storasyster Elle ska vara lektant till lillebror under vintern nu när hennes egen son Nimis är avvand. Så får Linda något att rida när Hannibal vilar och vi får hjälp med att utbilda Elle. Det är planerat att Elle ska göra kvaliteten nästa år så då passar detta jättebra. Hannibal och Elle samsades gott med en gång trots det är ett tag sedan de sågs.

Dressyrtävling 22/10

© Lena Enering
Gulmåras Jaffa 3340 har ordet:
Måste bara få berätta för er att min matte är lite knäpp och galen ibland. När hon häromdagen berättade för mig att vi skulle tävla dressyr på säsongens sista tävling i SSFF:s regi höjde jag allt ögonbrynen. Menar, jag har ju faktiskt varit mammaledig sedan i våras och känner mig inte alls vältränad för dylika äventyr. Förvisso är jag i fin form och röra på påkarna kan jag, men ändå... Men det var bara att gilla läget! Nåväl, vi startade LC:2, vissa delar av programmet gick jättebra, vissa mindre bra - men vi red minsann ihop 62,86 procent. Det ni!
Nu har matte och jag kommit överens om att vi ska träna lite mer inför säsongsdebuten nästa år...

Fölchampionat 15 oktober
Så var det dags för årets fölchampionat i Södra Skånes fjordhästförening och Gulmåras Nimis fick följa med. Arrangemanget hölls i sedvanlig ordning i Askeröds ridhus och det var nio föl som kom till start och det blev en härlig ring för Helena Kättström att bedöma.
Nimis fick 88687=37p. "Välutvecklad. rastypisk, vackert huvud, välformad hals med naturlig resning, kraftigt överbyggd för dagen.
X bent och tåvid fram, bredspårig och vinklad i hasen bak, energisk och vägvinnande skritt, ganska vägvinnande trav men hamnar för dagen på
bogarna, ganska bra påskjut."

DM i bruksridning 11 september
Idag har Celeste och jag varit på DM i bruksridning som i år hölls utanför Linderöd så det var precis lagom långt att åka. "Några" kilo för tung av allt sommargräs är min gamla dam, men hon tycker detta är riktigt roligt förutom de små vita pinnarna med pingisbollar på som kallas portar. Hon sneglar, hoppar och gör allt annat och det är trångt med 40 cm mellan dessa, men vi kom runt med 96 p i straff och inga U och det höll till en förstaplacering. Vi får försöka hitta på något sätt att träna på detta tills nästa år!

Fina poäng för vår Danmarksexport!
Pia Jörgensen, Graesmarkens heste, deltog med Nahla 3161 (e. Enar 135 u. Celeste 2974) på Storhestedag i Roskilde. Nahla fick hon 8 i helhet med 9 på skritt och 8 på trav. Laura som visade henne fick en 7:a på visandet. Grattis!

Treårstest, Bollerup, 3 september

Det blev bråttom in i ridhuset...
I år valde vi att åka till Bollerup på 3-årstest och de hade lagt alla sex deltagande fjordarna sist med första start vid 18.30 på lördagskvällen. De har lite svårt med att hålla tiden och är alltid - konstigt nog - före i programmet, så trots man är i god tid känns det som man kommer för sent och jag blir lite irriterad på det när det finns en angiven starttid.
Så det var av med hästarna och sedan gick det på löpande band och vi visade Grönkullas Terne Gutt, Åsvild och Gulmåras Trolla på raken efter varandra. Trots de snabba turerna så skötte sig hästarna jättefint. Lite bra var det för nu hann vi titta på de andra också, Höjgaards Iwana, Björkhems Ambra och Amarula. Det var ingen större publikuppslutning utan det var fjordfolket som tittade på våra fina gulingar.
Domare för dagen var Ronny Johnsson och Harald Jönsson, som dömde hoppningen.
Åsvild fick poängen 98887 7 66 med kritiken: Utmärkt rastyp, vackert huvud, välansatt hals, ngt lång i bålen, välvinklat kors. Extremiteterna var välvinklad från sidan ngt tät. Taktmässig skritt, kort markbunden trav. Energisk vägvinnande, måttligt rytmisk galopp. För hoppningen fick hon för teknik och förmåga att hon landar i trav, har en säker taxering, ojämna framben, stark framåtbjudning, flack språng kurva. För temperament och allmänt intryck tyckte han att samarbetsviljan var god, gott förtroende, lite överilad.
Gulmåras Trolla fick poängen 87788 6 77 med kritiken: God rastyp ngt lågställd, vackert huvud, kort grov hals, lång i ryggen, djup bål, välvinklat kors. För extremiteterna fick hon benad för storleken, korrekt fram, tät och hjulig bak. Taktmässig skritt, lätt och naturlig trav, energisk, framtung och markbunden galopp. I hoppningen fick hon säker taxering, utmärkt benteknik fram men kniper bak, god framåtbjudning ,ngt oelastisk, snabb reaktionsförmåga, god samarbetsvilja, god uppmärksamhet, gott förtroende.

Bilder: © Lena Enering
Så var målet nått med 3-åringarna för i år och nu ska de få ha lite sen sommarvila.

Utställning 28 augusti
Norra Skånes Fjordhästförening stod som arrangör för dagens utställning i Munka Ljungby. Ett ypperligt träningstillfälle för våra två ungherrar, både att åka transport och att komma ut och se sig om i världen...
Gulmåras Zeke 88898=41p Välutvecklad, storvuxen, god resning, rastypiskt huvud, lång välansatt hals, välliggande bog, långt välformat kors, välbenad, rättställd, vägvinnande energisk skritt, taktmässig lätt trav.
Gulmåras Cesar 78778=37p God rastyp, ngt oharmoniskt, rastypiskt huvud, välformad hals, bra överlinje, omarkerade framknän, tät fram, korrekt bak, överilad skritt, taktmässig luftig trav.

Premiering Bollerup 26 juli
Så har vi varit på Bollerup idag med Gulmåras Elle och hennes son Nimis för att göra stamboksföringen. Som alltid är det lite förvirrat innan alla är på plats och de kan komma igång. Kändes skönt att få göra ridprovet innan visning för där var en hel del som skulle göra KBI och tiden blir alltid lång för en liten "fölis" att vänta. Men de skötte sig fint och även idag lyckades vi pricka in en regnfri dag.
Nu ska de få ha lite sommarvila och andra står på tur att tränas inför visning. 3-åringar som ska löshoppas inför treårstest och ett par pojkar som vi tänkte visa på utställning lite längre fram.

© Lena Enering
Gulmåras Elle
Typ : 9 utmärkt typ - Huvud, hals, bål: 8 feminint huvud, god välvning på hals, god överlinje och kors - Extremiteter: 8 korrekt -
Skritt: 9 taktmässig bra längd - Trav: 7 kort. 98897 41p AB-premierad, godkänt ridprov.

Premiering Önnestad 16 juli
Efter flera veckors träning och betesförbud för att trimma bort gräsmagarna så var det dags för premiering. Kvällen innan när flickorna skulle fixas till var inte kul, då vår herre hjälpte till att bada dem. Men lördagen bjöd på uppehåll som tur var. I år fick vi åka till Önnestad eftersom förra helgens premiering i Bjärsjölagård sammanföll med fjord-SM i Örebro och där var vi och tittade på ett trevligt och välarrangerat evenemang.
Med oss hade vi vår norska import Åsvild. Hon gick etta i klassen där alla tre höll måttet. Åsvild är dräktig med Terne Gutt 278.
Typ: utmärkt, feminin 9 - Huvud, hals, bål: vackert huvud, välansatt hals, bra bog, bra överlinje 8 - Extremiteter: korrekt 8 - Skritt: utmärkt skritt 9 - Trav: korta travrörelser 7= 41p, diplom
Gulmåras Trolla är vår egen uppfödning efter Trollfin och undan Celeste 2974, och det blir hennes sista avkomma då hon inte vill bli dräktig mer.
Typ: God typ 8 - Huvud, hals, bål: vackert huvud, ngt kort hals och grov, bra djup ngt spänd ländrygg 7 - Extremiteter: korrekt fram, tät bak och gracil 8 - Skritt: utmärkt skritt 9 - Trav: goda travrörelser 8= 40p

Bilder: © Lena Enering
Ettåriga Aprilia Frö köpte vi som föl förra året från Frö Fjordhästar så detta var hennes första visning.
Typ: välutvecklad, mkt god typ 8 - Huvud, hals, bål: vackert huvud, väl ansatt hals, bra överlinje 8 - Extremiteter: korrekt 8 - Skritt: utmärkt 9 - Trav: ngt kort 7: 40p
Amarula gick tvåa i treårsringen och fick 40p och diplom. Hon är dräktig med Mykletind 261 och fölet blir säkert en tillgång för oss då den ska stanna på Gulmåra när den föds nästa år.

Detta var en mycket lyckad dag och och nu återstår en stamboksföring för Gulmåras Elle. Henne tar vi till Bollerup den 26/7. När man ska åka iväg lite längre går det inte att få med alla till samma ställe.
Fina flickor!
Snabbrapport från premieringen i Önnestad 16 juli.
Fr. v. Aprilia Frö 8-8-8-9-7=40 - Gulmåras Trolla 8-7-8-9-8=40 - Åsvild 9-8-8-9-7=41, klassetta.

På tur med Åsvild!

© Lena Enering
Åsvild, vår norska import, är en pärla att jobba med. Hon är såväl inriden, inkörd som incyklad!!!
Våra cykelturer (ibland dramatiska med uppskrapade blödande knän för cyklisten!) till fästmannen - Terne Gutt 278 - i grannskapet hoppas vi nu ska ge resultat i en avkomma med helnorsk härstamning. Fortsättningen på vårt cykeläventyr följer nästa år...

De små busiga sötnosarna...
Gulmåras Nimis

Fölplåtare: © Lena Enering
Gulmåras Zelda

Årets föl nummer två!
7 juni nedkom Gulmåras Jaffa 3340 med en dotter e. Brynje 218. Den långbenta tösabiten är döpt till Gulmåras Zelda.

Lisa och Mahelon i farten igen!

© Sanna Sjöström / Julia Hermansson (bilden till höger)
Lisa skriver:
22 maj var jag och "Malte" i Råneå och tävlade. Han är UNDERBAR just nu, jag älskar verkligen den hästen. Han har skött sig hur bra som helst och visat att fjordingar rules!

Första klassen som var en LD+5 och lagomgång gick superbra! Han kände lite småseg i grunden men i omhoppningen vaknade han till liv. Laget kom på 3:e plats (finalomgången är i juli, vi ligger 2:a nu) och jag och Malte plockade hem 2:a platsen i den klassen!
Inför LC:n hade jag inga förväntningar alls, han hade känts lite seg hela dagen och på framridningen kändes han jättetrött, så kände att bara vi blir 0/0 så blir jag nöjd. Men när vi väl kom in på banan så vaknade han verkligen till liv och vi nollade grunden. Så då kände jag: nu jäklar Malte, vi provar och visar vad vi går för. Mot första hindret taggade han till ordentligt och som han hoppade och svängde! Det kändes ändå inte som någon supersnabb runda men sen får jag höra i högtalarna 'och där fick vi en ny ledare i klassen!' Jag blev hur chockad som helst och det var bara tre ryttare kvar, men av av dem var en som verkligen alltid slår oss och det var även hon som vann klassen innan då vi kom tvåa, så då kände jag, jaha då blir det en andraplats igen då... Men den här gången hade jag och Malte turen på vår sida! Vi vann klassen och det var vår första seger på en 'stortävling' och jag är så stolt, så stolt att jag rider på en fjording och får visa att de också kan!

Lisa och Mahleon tävlar för Luleå Ridklubb, där "Malte" till vardags är ridskolehäst. Stort grattis till era framgångar, Lisa och Malte!


Gulmåror från söder träffades i norr!

© Bild: Lisa Olsson
Trine (till vänster), numera boendes i Boden, träffade på släktingen Mahelon på tävlingsplatsen i Råneå. Onekligen ett kärt möte...

Nytillskott i Gulmårafamiljen!
Gulmåras Elle nedkom under natten till 21/5 med en son e. Brynje 218. Den lille gossen är döpt till Nimis.

Kärleksresa över Öresundsbron
Josefine, Ejnar, Amarula och Mykletind bekantar sig. - Josefine hälsar på en gammal bekant. - Mykletind spanar in brudarna.
En strålande påskaftonsmorgon körde vi över bron till Danmark med Amarula för hon ska ha en date med Mykletind som står på Stutteri Godthaab. Så härligt att träffa denna mysiga hingst igen som jag redan har tre fina avkommor efter - och hoppas nu på ytterligare en. Ejnar och en god vän visade oss omkring och det bjöds på härlig fika och mycket hästprat som det gör när fjordfolk möts. Det är alltid lika kul att titta på andras hästar och det kom en härlig nyfiken flock och mötte oss vid staketet.

Träning inför klubbtävling
När det är dags för klubbtävling i hoppning gäller det att träna och det har vi gjort för vår nye tränare Magnus Jacobson. Molly, min granne som hjälper mig att rida mina hästar, ska tävla Celeste åt mig. Hennes egen nyinköpta häst är bara 4 år och det dröjer lite innan hon kan vara med så då passar det bra att hon tar en av mina. Celeste trivs som allra bäst på hoppbanan och bjuder verkligen på sig själv under träningen. Nu hoppas vi att tävlingen blir av trots lite få anmälda.

Mahelon i farten!

© Hanna Boman
Det kom en trevligt mejl från Lisa Olsson, ryttare på Mahelon (*99 e. Solhems Nalle 127 u. Celeste 2974).
Malte, som han kallas, är ridskolehäst hos Luleå Ridklubb.

"Förra helgen fälldes det många glädjetårar må jag säga. Det var lokal hopptävling på klubben och jag och Malte red 85 (LD+5), 90 (LC) på lördagen och 85 (LD+5) på söndagen som även var en lagklass för div 3. Jag säger då det, vilken stjärna denna ponny är... Helgen gick fantastiskt bra och resultaten kunde jag inte ens drömma om, vi började på bästa sätt när vi plockar en andraplacering i 85cm, och 0/0 90cm där vi var precis utanför placering och han gick som en klocka! Trodde faktiskt inte att det kunde bli bättre men jag hade fel, söndagen fortsatte lika bra som lördagen hade slutat och vi får oss en gul rosett individuellt och vi vinner första omgången med laget!! Tror aldrig att han varit så här fin, svängt så bra men fortfarande orkat galoppera.
Det var väldigt många som pratade om honom, och han börjar få ett litet rykte nu 'den jättefina fjordingen' och det kom även en ponnymamma och var helt uppe i varv 'äntligen fick jag se er i action, jag har bara hört om er! men vad gör du med honom egentligen, har aldrig sett en sån fin och hoppglad fjording tidigare och jag får nästan gåshud när jag ser hans fina framben!' Ja hon verkligen överöste oss med komplimanger, men vad kan jag säga.. han älskar verkligen att hoppa och jag önskar att han fick komma ut mer på tävlingar och visa vad han går för, men även visa att fjordingar kan!"

Avdelningsträning med fjordlaget

© Lena Enering
Träningsflitiga fjordryttare!

En kall februaridag så träffades vi fyra av laget i Eslövs ridhus för att träna avdelningsridning. Vi har en tävling framför oss
på Mila-utställningen i Malmö i slutet på mars (om vi kan få till ett lag). Alla är ju ännu inte igång efter den långa envisa vintern och Celeste, som jag brukar rida i laget har jag inte fått fart på ännu. Ilse har fått följa med och träna - fast hon inte platsar i laget - än. Hennes galopp är lite för snabb men det är bra att få träna på den sociala biten tillsammans med de andra. Och så är det alltid kul att träffa alla andra för lite hästsnack.
Kolla gärna på www.fjordhastlaget.se för att se vad vi sysslar med!

Nytt år - nya utmaningar!

© Lena Enering
Ja se det smälter hurra, nu kan vi rida - hurra!!!

Efter ett långt ide då vi haft så mycket snö och inget känts riktigt kul så börjar man vakna till livs när vädret blir lite mer i min smak. Lite sol och bara -1. Jag sadlade mina två ystra damer för en sansad träning på fältet - trodde jag - men inte ville de ta det lilla lugna. "Vi har vilat länge nog och nu vill vi springa" sa de. Men marken är fortfarande lite hård så man får försöka ta det lite med ro. Får vi nu inte en massa snö igen så ska jag iväg till ridhuset för första träningen nu i veckan och det känns bra. I år är det många unghästar som ska tränas till allt möjligt så man kan inte ligga på latsidan för länge.
(De fyra översta bilderna är "kanonkulan" Gulmåras Ilse och de övriga visar den alltid så träningsvilliga Gulmåras Jaffa.)
2010
I adventstider...

© Lena Enering
I bitande kyla var det dags för den årliga julfotograferingen...
Lite knepigt var det att få flocken att posera som vi ville, men skam den som ger sig!

Ny tjej i flocken!
Nu har vi varit och hämtat hem vårt nyförvärv från Frö Fjordhästar, lilla röda fröken Aprilia Frö.
Hon är efter Glibings Ajs FJH 736, u: Philippa 3265 ue: Ismo Kry 208. Vi hoppas hon kommer att trivas hos oss och ge oss fina föl i framtiden.

Höstaktiviteter!
Vackert höstväder gör att man vill vara ute och hålla på med hästarna. Eftersom Åsvild varit så duktig på tömkörningskursen så tyckte vi det var dags för henne att prova på att dra släpan och sulkyn. Detta tyckte hon var kul och pinnade glatt på. Hennes jämnåriga kompis Gulmåras Trolla är lite rädd om baken så det lär nog dröja innan vi vågar sätta för henne, men löshoppa tycker hon är kul.

Fölchampionat

Gulmåras Zeke har ordet....

Så skönt att vara hemma i hagen igen hos mina kompisar för idag skulle matte tvunget ha iväg mig på fölchampionat i Askeröd när jag precis blivit bra i min vrickade fot. Har varit halt de två senaste veckorna så det har blivit dåligt med busandet, men jag fick minsann till en fin trav när jag fick springa lös i ridhuset. Så här tyckte domaren Ann-Charlott Svensson om mig:
Välutvecklad med god könskaraktär, överbyggd 8. Vackert huvud, grovt ansatt hals, ngt brant bog, välmusklat kors 7. Upprätta kotor, ngt omarkerade ledgångar från sidan, relativt korrekt 7. För dagen spänd och kort skritt (växer)7. Ngt kort men bra hasarbete och luftig trav 8. 87778=37p


Full rulle...

(© Mikael Signell)

För att låta Gulmåras Ilse prova något nytt blev jag övertalad av Pamela att hänga med henne och Sindarve Kalabalik på något som kallas för teamchasing. Det hela är en form av häcklöpning i bredd, alla i laget (oftast tre) ska hoppa samtidigt. Vi började med att värma upp på vanliga terränghinder innan vi övergick till häckarna.
Ilse var först lite misstänksam då vi aldrig hoppat i terräng förut, men när hon väl "vaknade" så hoppade hon som bara den och jättehögt. Full rulle efter hindren så jag trodde inte vi skulle få stopp förrän i Köpenhamn... Någon lustigkurre ropade "glöm inte brobizzen" ;-)

På söndagen var det DM i bruksridning i Kristianstad och jag tog Celeste dit på en tur. Ljuvligt väder var det som omväxling. Celeste skötte sig fint, förutom dessa små smala portar med en boll på, där blev det ett U när hon hoppade i sidled. Att gå emellan dem tyckte hon bara var trams... Förra gången vi testade var det koner och de syns lite bättre. Vi fick 181 straffpoäng, som räckte till en femteplats. Gott så.


Treårstest

© Lena Enering
Sommarmånaderna rusade iväg och tiden för nästa treårstest kom snabbt - och plötsligt inser man att det nu var hög tid att starta träningen...
Så grannens Vidja Grönkulla och vår egen Gulmåras Elle fick komma igång med arbetet i högsta fart när vårt SM-arrangerande var förbi.
Det var härligt att se hur töserna samsades i ridhuset, trots att de aldrig "umgåtts privat" förut.
Det är alltid lika spännande med dessa tester/tävlingar, för man vet aldrig vad en treåring kan få för sig, träning är en sak men tävling är något för sig.
Trots att vi deltager utom tävlan blir vi väldigt väl bemötta hos Nordöstra Skånes Hästvänner när de arrangerar treårstest i Knislinge. Extra roligt var att det var hela sex stycken fjordingar anmälda och samtliga fick både fina och höga poäng.
Gulmåras Elle skötte sig jättefint, lugn och sansad, så matten är mycket nöjd! En härlig septemberdag i strålande solsken.
Omdömet: "Utmärkt typ, vackert huvud, välformad hals, stark överlinje, korrekt välbenad, energisk skritt, vägvinnande trav, rytmisk galopp, 9-9-8-8-8-7=49 p.
Hoppning, teknik och förmåga: god benteknik, god framåtbjudning, lite svag ryggverksamhet=7. Under temperament och allmänt intryck fick hon god samarbetsvilja, god uppmärksamhet och gott förtroende=8. Totalt i hoppning 48 p.

Tömkörningsdags

© Lena Enering
Unga töser behöver gå på kurs ibland så därför passade vi på att åka och träna tömkörning med Åsvild för Göran Lindstrand, en äldre körmästare från Flyinge.
Göran är så bra på att visa och ge tips hur det ska se ut så man känner sig riktigt duktig!

Augustiutflykt till Småland
Tre herrar i samspråk om livet. (till vänster...)
Ebel njuter i sommarhagen, där får han bara gå ett par timmar om dagen, för att inte bli för rund om magen.
I helgen var vi en vända i Tingsryd och gjorde av med pengar i Börjes hästaffär. Dylika ställen ska man inte besöka för ofta, det blir så dyrt...
Efter shoppingen ställde vi nosen mot Grimslöv, som ligger vid Huseby, för att hälsa på Gulmåras Ebel. Hos Mariana bor han så bra och har fått en shettiskompis att dela vardagen med. Ebel blir så ompysslad och bortskämd hos sina nya ägare.

Premiering 2010

Årets premiering i Bjärsjölagård är en dag vi sent kommer att glömma.
Inte nog med att det var VARMT så det räckte och blev över... - våra tre visade ungston fick alla minst 40 poäng!

Åsvild
8-8-8-9-7=40 p
"God typ, vackert huvud, väl ansatt hals, bra överlinje, korrekt, rörlig avspänd vägvinnande skritt, taktmässig trav."
Gulmåras Trolla
8-8-8-8-8=40 p
"God typ, vackert huvud, väl ansatt hals, ngt rakt kors, korrekt, rörlig vägvinnande skritt, taktmässig luftig trav."
Gulmåras Elle
9-8-8-8-8=41 p - diplom
"Mycket god typ, väl ansatt hals, långt välformat kors, korrekt, taktmässig ren skritt, taktmässig trav."

Försommarnytt hos Gulmåra
10 juni nedkom Gulmåras Jaffa 3340 med en son. Pappa till den långbente söte gossen är Mykletind FJH 733.
Övriga hästgänget är mycket intresserade av den nye krabaten! Ny i familjen är även Ludde, en blandis rottweiler-boxer.

Treårstest

(© Lena Enering)
När man väl fått upp ångan en helg gäller det att få så mycket gjort som möjligt. Därför anmälde jag Ebel till treårstest på Bollerup idag, 9 maj. Så får jag tid till min andra treåring till hösten och visa henne i Knislinge. Hon behöver tränas lite mer.
Lite kort med tiden då vi kom till Bollerup för där hade varit en del strykningar innan på dagen, vilket är svårt att veta och planera tiden efter. Vi fick skynda på men tur att det var Ebel som varit med förr, han har en bra grundträning och klarar sig med en kortare uppvärmning. Lite tittigt med folk på läktaren och lite mycket folk inne ringen gjorde det lite svårt att komma till och driva som man önskat. Fast han skötte sig fint med den korta tid vi hade på oss.
Resultat för dagens övningar: 887888= 47p Gångartsdiplom. Typ: mkt god rastyp. HHB: Vacker huvud, välf. hals, stark överlinje. Extremiteter: tåtrång. Skritt: energisk vägvinnande. Trav: energisk taktmässig. galopp: rytmisk med energi och balans. Hoppning. 7 i teknik och förmåga, god spänst, ngt svag framåtbjudning. 7 i temperament och allmänt intryck, god samarbetsvilja, gott förtroende ngt spänd. 45p.
Duktiga pojken!
Denna helg har vi även hunnit med att tävla i Nordfjordkampen (dressyr för fjordhästar och nordsvenskar) i Gärds. Där var det Celeste som fick jobba för brödfödan. Hon skötte sig fint till det lilla vi tränat. Vi började med LB1 och där kom vi nia av 16 med 166p 57.24%. I LA1 gick det riktigt hyfsat och vi blev trea av fem med 228p och 60%.

Pay and jump

(© Lena Enering)
För att få känna på att hoppa bana på lite lättare nivå och utanför hemmaplan så åkte vi ett gäng tillsammans till Vinslövs ryttarförening för en pay-and-jump. Det är jättebra med dessa träningar för man får hålla på tills man kommit runt och behöver man lägga en volt så är det ok.
Vi behövde många volter för att vi skulle stanna kvar på banan... En sak skulle jag ha kommit ihåg och det var att bytt bromsskivorna vid servicen på Gulmåras Ilse. Så ett gott råd mina vänner: glöm aldrig detta när hästen är laddad med jetbränsle! ;-)

Löshoppning

"Hm, kanske kan jag komma över, det ser lite högt ut", tycks Gulmåras Ebel fundera. "Här tog jag allt i så det räcker!"
"Tjock är jag, men över kom jag!"
Gulmåras Elle visar sina talanger.
"Detta var ju jättekul, springer jag riktigt fort
hinner inte matte med att plåta..." Åsvild in action.

Mars - och nu längtar vi verkligen efter våren...

Hej mitt vinterland...!

Djup snö att pulsa i, minusgrader och typisk skånsk rälig isande vind, men hästarna måste ju motioneras ändå...
Ilse och matte gav sig ut på en kylslagen ridtur! Övriga gänget roar sig med att gnaga stängelstolpar!
© Pierre Hansson


Julhälsning år 2009

På utflykt till Danmark
Häromdagen när var vi på besök hos Pia Jørgensen och hästarna i Danmark passade vi på att ta en ridtur.
Först red jag Nahla och det var en härlig känsla att sitta på min "gamla" dam igen.
Nahla börjar bli lite rund om magen då hon är dräktig med Ismo, men hon är samma krutpaket som hon alltid varit...
På bilden Pia/Nahla (till vänster) jag (Marita) på Ismo Kry 208, roligt att prova en så välriden häst!

Ilse och matte på utflykt...
Härliga "Ilse-Vilse" fick häromdagen ställa upp som hösthästmodell.
Ilse tackade för förtroendet - och bjöd verkligen på sig själv då hon helt orädd vadade ut i Vombsjön!
Såväl matten som webmostern/plåtaren hade en härlig eftermiddag, aldrig smakar väl kaffet så gott som ute i naturen...

Fölchampionat
Den 10 oktober var det så dags för småpojkarna att visa upp sig på Södra Skånes Fjordhästförenings fölvisning i Askeröd. Hela elva fina föl kom för att tampas om championattiteln 2009. Båda våra ungtuppar visade sig fint. Susanne (Racersnitts ägare) och Rebecca (sonens flickvän) fick hoppa in och hjälpa till med visningen, det har de gjort tidigare också, med bravur! Ett stort tack till er tjejer!!!
Först ut var Gulmåras Cesar (till vänster i bild ovan), han fick poängraden 8-8-7-8-8=39 p, placering 5.
"God typ, vacket huvud, välansatt hals, bra överlinje, energisk skritt och lätt trav."
Gulmåras Hannibal fick 9-9-7-8-8=41 p, placering 3.
"Utmärkt typ, maskulin, vackert huvud, välformad hals, bra överlinje, energisk skritt, lätt trav.
Så var det över för i år...

Hingstpremiering i Vetlanda 2009
Ja, som vi brukar säga "det är inte alla valacker som varit i Vetlanda" och så blev det för Ebel.
Han klarade sig inte inför domarens kritiska öga för att få ett fortsatt liv som avelshingst, men vilken häst att ha med sig!
Jag är så stolt över min pojke som skött sig exemplariskt under hela helgen. Han lyssnade hela tiden på mig och småpratade lite med de andra pojkarna.
Nu får vi ha en träff med veterinären och i stället se fram emot ett liv som hopphäst.
För det är något som han visat sig ha fallenhet för under löshoppningsträningen.

Treårstest
Så har Gulmåras Anelka och grannens Etna Grönkulla varit i Knislinge på treårstest. Båda damerna skötte sig fint och gjorde sitt bästa inför Ingvar Johansson som exteriördomare och en ny bekantskap som domare i hoppningen, Harald Jönsson.

Anelka fick kritiken: God typ, feminin, vackert huvud, ngt grov hals, bra överlinje, gott djup, välbenad från sidan, intåad fram, energisk skritt, traven markbunden och lite tung, energisk kort galopp. Med siffrorna 887876 = 44p
Löshoppningen gav siffrorna 6 för teknik och förmåga. En 7 för temperament och allmänt intryck, totalt 42 p i hoppning.

Så var ännu ett mål avklarat på höstens späckade schema. Nästa helg bär det iväg till Vetlanda och hingstpremieringen där Ebel ska visas.
Ett fölchampionat ska vi ha oktober så det gäller att fortsätta träna på...

Utställningsdags!
Så har vi i SSFF haft utställning i Bjärsjölagård den 22/8.
Mannen min arbetade så jag nöjde mig med att ta med Ilse och hennes son Cesar till detta evenemang.
Jag fick sönerna ur sängen tidigt på morgonen för att bistå med lastning och hade frågat Josefin Hägglund om hon kunde hjälpa mig att visa,
eftersom hon ändå skulle dit med sin Pajas.
Vi hade strålande tur med vädret, då det hade regnat på fredagskvällen när vi gjorde i ordning utställningsplatsen, så kändes detta skönt.
Först efter lunch visade vi Cesar i klassen för hingstföl, han blev placerad tvåa efter en annan Mykletindson.
Cesar fick poängen 88778 =38.
God resning, rastypisk, maskulin, vackert huvud, grovt ansatt hals, bra bog och bål, rastypiskt kors, upprätta kotor (växer) tät och tåvid,
avspänd kort skritt, lätt trav med bra hasarbete.

Ilse gick som vinnare i klassen för fölston med poängen 98788=40.
Rejäl, feminin, utmärkt rastyp. God resning, vackert huvud, brant bog, kort välformad hals, välmarkerad manke, gott djup, välmusklat bra kors,
tåtrång, marktrång, välbenad från sidan. Taktmässig skritt, framåtgripande trav med bra hasarbete, luftig.

Dressyrtävlar i tropikvärme...

Bild: Anna Mattsson
Det kom ett mejl från Susanne Ekberg och Racersnitt:

"Här kämpar vi på i gårdagens hetta. Mitt mål var 50% bland bruna, då galopparbetet fortfarande inte fungerar fullt ut.
Det börjar dock gå bra på träning men då behövs all fokus. Vi red ihop 56,20, så det var ok."


Premiering i Ågerup, Danmark
Nahla, som exporterades till Pia Jörgensen, Bjaeverskov, Danmark, år 2007, har nu visats på premiering i sitt nya hemland.
Nahlas siffror blev: 7-7-6-6 6-6 8-7-6, helhet 7.

Sommarpremiering Bjärsjölagård 2009

Gulmåras Trolla

88887=39 p

Gulmåras Elle

87887=38 p

Gulmåras Anelka

88777=37 p + godkänt körprov

Gulmåras Ilse

88888=40 p, AB-premierad


Bruksridning!
I ett svagt ögonblick lovade matten en fjordkompis att ställa upp i DM i bruksridning, en gren vi aldrig provat på...
Visserligen ställer Celeste upp på det mesta, men det är ju bra att träna, vilket vi gör på bilderna ovan!
Vi landade till slut på en sjätteplats, en placering efter kompisen Annelie Andersson. Vann gjorde ett annat fjordekipage, Maria Nordqvist.
Racersnitt och Susanne Ekberg deltog också, och blev åtta.

Småglina hos Gulmåra just nu, Cesar och Hannibal!

Välkommen till världen 2 - Gulmåras Hannibal!
14 maj nedkom Gulmåras Jaffa 3340 med en son, e Mykletind.

Välkommen till världen - Gulmåras Cesar!
Född 11 maj 2009. Pappa heter Mykletind och mamma är Gulmåras Ilse.

Mahelon e. Solhems Nalle 127 u. Celeste 2974
2003 sålde vi Mahelon till Luleå, därefter blev han vidaresåld två ggr. Nu har vi fått kontakt med hans nya ryttare, 15-åriga Lisa Ohlsson, som berättar att "Malte" finns hos Luleå ridskola. "Malte" och Lisa tävlar i hoppning och ska även prova på dressyr. Första dressyrtävlingen hoppade "Malte" över dressyrstaketen...
Fler bilder på Mahelon finns under fliken "Utflugna".

Trine 3341 e. Ismo Kry 208 u. Tvetas Morina 3163
Trine såldes år 2007 till Petra Sjölin i Nordingrå. Petra hälsar att Trine just nu är utlånad till Kramfors Ridklubb, där hon är älskad av barnen, då hon är så lugn och fin att sköta. Inte nog med att hon är ridskolehäst, hon har även börjat en ny karriär som handikapphäst!

Racersnitt e. Champis 160 u. Julia 24-97-1038
"Racer" och matte Susanne tävlade i helgen dressyr.

Gulmåras Ebel - mars 2009

Våren har kommit till Skåne och hästarna får jobba med lite av varje.
Ebel och Elle tömkörs, Celeste hopptränar en gång i veckan, vilken hon tycker är pin livat!
Anelka är satt i vagn utan några som helst problem, hon tar allt med ro.



Unghästarna har börjat jobba lite...

Tänk att det ska vara lika tungt att komma igång varje år när man låtit hästarna ha lite vintervila över helgerna... Då vi också lång tid bara haft regn och lera så infinner sig inte lusten till att gå ut och göra vid en lerig häst. Soffan och en bra bok lockar mer.
Börjar dock så smått komma igång med hoppträningen igen och i vår ska Celeste få arbeta när Jaffa och Ilse ska bli mammor.
Celeste klagar inte för att hoppa är det bästa hon vet och vår tränare kallade henne för en old, fat, happy lady när hon for omkring i ridhuset.

Så kom det lite snö (igen!) och plötsligt känns det kul att jobba igen. Per snickrade ihop en släpa till Anelka så att vi kan bruka allvar med hennes inkörning. Jag blev aldrig färdig att gå till grannens och låna deras trots erbjudandet att använda den när vi ville. Anelka är lugn och fin och tycker det är skoj att arbeta. Lika bra att sätta fart på 2-åringarna också när jag kommit igång, så på med tömgrejerna på Ebel och Elle och det gick med vissa hopp och skutt. Ut med bommarna i snön för att träna lite benlyft.

Lika bra att passa på och lastträna också, för det har jag en förmåga att skjuta på framtiden och då går det inte alltid så bra den dagen man ska iväg. Så det ser ut som det ska bli unghästarnas år i år med inridning och inkörning av Anelka och träning till 3-årstest för henne. Ebel och Elle får arbeta på i tömmarna.


Gulmåras Ebel tar sig en vintergalopp, medan Gulmåras Anelka och Gulmåras Ilse nöjer sig med att sola i det skånska januarivädret!

Aktuellt från år 2008

Gulmåras damer njuter i snönCeleste och webmostern!Celeste på vinterbete...

Vinter i Skåne!

Det vanliga vintervädret hos oss här i södra Sverige - regn och blåst - byttes plötsligt ut till vykortsvackra vyer!
Så strålande härligt att till och med webmastern gav sig ut på en tur med Celeste...


Utflykt till utflugna...

Lördagen den 15 november styrde vi kosan norrut till Vara för att hälsa på hos familjen Johansson och för att träffa Bono och Ohly.
Nästan hela vägen upp så regnade och blåste det. Inget kul ridväder precis. Det första som måste göras var att kolla in hästarna och skaka loss baken efter 35 mil i bilen. Lite klapp och kram och syn av Ohly från öron till baken då det är ett år sedan han flyttade hemifrån. Alltid spännande att se hur de utvecklas. Som på beställning upphörde regnet så efter kaffe och hästsnack så sadlade vi tjejer alla pållarna för en tur i bygden (herrarna åkte och synade traktens många stora travställen). Jag fick ta Ohly som ridits in under hösten och det kändes spännande att få sitta på honom. Han rör sig härligt och och kommer att bli läcker när han får lite mer balans i sin kropp, men än är han ju så ung. Naturligtvis måste jag även prova Bono som jag inte suttit på sedan han flyttade från Åstorp för två år sedan. Han har gjort många framsteg under denna tid. Deras tredje fjording Fjodor var jag givetvis också tvungen att sitta på... Det är så kul att prova och se hur olika alla är.
Tack till familjen Johansson för en trevlig dag med god mat och mycket fjordsnack!


Gulmåras Trolla deltog 5 oktober i Södra Skånes Fjordhästförenings fölchampionat i Askeröd.
Det gick alldeles utmärkt... Domaren Ingvar Johansson gav henne poängraden 9-9-8-8-8=42 poäng!
"Utmärkt typ, feminin. Vackert huvud, välformad hals, stark överlinje. Välbenad, korrekt. Energisk skritt. Lätt trav."

Gulmåras Ohly och matte Emelie Johansson var den 14/9 på Treårstest i Uddevalla.
8-7-8-7-7 - galopp 7 - hoppning 7-7. Totalt dressyr: 44 p, hoppning: 44.
Läs mer om Emelies framfarter med både Ohly och Bono här.

Det gick bra för våra "töser" på kvalitetsbedömningen på Bollerup!

Gulmåras Ilse - Sveriges första fjordhäst med hoppdiplom!!!

Efter flera månaders hårdträning var det äntligen dags för "examensprovet" - kvalitetsbedömningen på Bollerup den 7 september.
Det hela startade med ID-kontroll, mätning och veterinärbesiktning. Ilse inmättes till 145 cm. Sen var det dags för exteriörbedömning, där Ilse erhöll poängraden 8-8-7-8-8=39. Efter detta var det dags att sadla på för gångartsbedömning i ridhuset, där domaren Bo Jenå gav betyget 6-6-6-6.
Av med sadeln och på med benskydden, nu var det dags för löshoppning - där domaren Mikael Nolin blev mycket nöjd med vad han såg!
Betyg: 8-8 och hoppdiplom!!! Matten hoppade nästan jämfota av glädje...
Slutpoängen blev hoppning 8,16 - gångarter 6,80.

Nästa dam till mätning var Gulmåras Jaffa, hon mättes till 146 cm. Sedan var det dags för finuppställning samt lite spring...
Exteriördomaren Birgitta Larsson gav Jaffa siffrorna 8-8-8-8-8=40p.
Sedan var det dags att visa gångarterna, där domaren Bo Jenå gav anvisningar
för hur programmet skulle ridas. Betygen blev: skritt 6 - trav 7 - galopp 6 - allmänt intryck 7.
Iväg till nästa ridhus för löshoppningen, vilket Jaffa tyckte var pin livat.
Hon hoppade till sig betyget 7-8, där den förstnämnda siffran gäller teknik
och förmåga, och den sistnämnda står för temperament och allmänt intryck.
Slutpoäng, hoppning: 8,00 - gångarter: 7,44.

Efter en lång dag i de vackra miljöerna på Bollerups lantbruksskola var det två trötta hästar
och en trött men mycket nöjd och belåten matte som styrde kosan hemåt...


Premiering Bjärsjölagård 12 juli 2008
Ettåringen Gulmåras Elle och matte på språng!
"Välutvecklad, vackert huvud, korrekt, vägvinnande skritt, taktmässig kort trav". 88887=39 poäng.
Tvååriga Gulmåras Anelka fick siffrorna 88888= 40 poäng!
"God typ, bra överlinje, korrekt, framåtgripande skritt, lätt elastisk trav".

Alldeles ny...
29 maj nedkom (tre veckor för tidigt) Celeste med ett stoföl efter Trollfin FJH 740. Både mor och dotter mår prima!

20080415

Äntligen vår!

Så börjar man känna att det kanske kan bli vår så man vågar vara ute och jobba hästarna utan att behöva frysa ihjäl eller fastna
i leran. Gulmåras Jaffa var dräktig med Roar och jag såg fram emot en liten, men det blir ingen baby för henne i år.
I stället får det bli hårt arbete och utbildning. Hade bestämt mig för att träna lillasyster Gulmåras Ilse till kvalitetstävlan eftersom hon inte ville veta av någon kavaljer förra året. Bra att ha något mål att jobba till för då ser man till att det blir gjort - men plötsligt har jag två som jag kan göra det med!

Vi får se hur långt vi kommer, men båda är igång med löshoppning och dressyrträning.
Startade Gulmåras Jaffa i hennes allra första dressyrtävling den 12 april. Bara en LD, men någonstans ska man börja... Hon skötte sig fint och fick 98p, 61,25%.
Både Jaffa och Ilse ska betäckas i år, så cykeln är smord och pumpad när det blir dax för brunst här framöver!

Har ingen treåring i år eftersom Gulmåras Ohly såldes till Emelie Johansson, så nu blir det mer tid till tvååringen Gulmåras Anelka.
Jag har börjat tömköra henne och hon är lugn och fin. Verkar tycka det är kul så kanske vi kan lyckas med att köra in henne.
Väntar nu med spänning på att Nahla, som såldes till Danmark i fjor somras, ska föla.

Gulmåras Jaffa och matte dressyrtränar i god stil. -------- Gulmåras Anelka har påbörjat sin utbildning.

Busigt i unghästhagen!

Gulmåras Ebel och Gulmåras Elle har fått ett inneboende jämngammal lekkamrat - hingsten Yatzy.
(e. Tamlin Grönkulla 226 u. Taffsnäs Yackie 3159) uppfödare och ägare Frida Mattsson.
Yatzy (iklädd grimma på bilderna) ska bo hos oss i vinter medan matte studerar.


Aktuellt från år 2007


En riktigt god jul
och lyckosamt gott nytt år önskar vi på Gulmåra Fjordstuteri!

Gulmåras Ebel
(e Tamlin Grönkulla 226 u Trine) deltog i Södra Skånes Fjordhästförenings fölchampionat den 30 september.

Ebel placerades som nummer fyra av elva startande.
8-8-8-8-8= 40 poäng
"God typ, välutvecklad, vackert huvud, välformad ngt kort hals, bra överlinje och gott djup. Väbenad och korrekt. Energisk skritt och lätt trav".
Domare var Ingvar Johansson.

Stort tack till Susanne och Rebecka, mina duktiga handlers i dag, som visade Ebel (och Trine) med bravur!


 


Gulmåras Ilse i farten igen!

Denna gång på riksutställningen i Vetlanda - 5x8= 40 poäng.


Gulmåras Ilse på 3-årstest i Knislinge

Poängen blev 8-8-7-8-8 och på galoppen 7.
I hoppmomenten fick hon 6,7.
Totalt blev det 46 p på gångarter och i hoppning 43 p.
Matte är jättenöjd!


Utbildningen av Ilse fortskrider, hon är rolig att rida och en positiv häst som gillar att jobba.

Premiering i Bjärsjölagård 2007
En varm och "svettig" dag då fyra av våra hästar visades.

Ettåringen Gulmåras Anelka
8-7-8-9-7, 39 poäng

Gulmåras Jaffa
Stamboksförd med AB, 9-8-8-8-8, 41 poäng

Gulmåras Ilse
5x8= 40 poäng och diplom

Trine
Stamboksförd med B, 8-8-8-8-7= 39 p

Nahla exporterad till Danmark!
Den 30 juni 2007 bytte Nahla både ägare och hemland - hon bor numera hos Pia Jörgensen i Bjaeverskov, Danmark,
och ska bli dam till Ismo Kry 208 på heltid. Hon är också dräktig med honom.

De små sötnosarna hos Gulmåra just nu...
Ebel och Elle


Trines förstfödde!
Ebel född 2 maj 2007. Stolt pappa är Tamlin Grönkulla 226.